PAMETNA DIJETA

Saznajte kako biti vitki i siti

06.06.2012 u 06:42

Bionic
Reading

Osnovno pravilo glasi: jedite redovito i pametno kako bi vaše tijelo znalo da mu ne prijeti glad. Samo tako organizam neće masnoćama puniti svoje rezerve

Kroz evoluciju, glad je bila uporna prijetnja opstanku ljudske vrste. Tako je čovjek naučio pohranjivati masnoće i sagorijevati manje kalorija u vremenima kad je do hrane bilo teško doći, baš kao što se medvjedi pripremaju za

hibernaciju. Ako se izgladnjujete cijeli dan i onda navečer jedete obilan večernji obrok, radite istu stvar. Promijenite ritam i pokušajte jesti više malih obroka, uz obavezni unos 30 do 35 posto dnevnih kalorija u jutarnjim satima.

Osjećat ćete se siti cijeli dan i pružit ćete svom tijelu priliku da se otopi rezerve koje čuvate poput medvjeda. Kako se dulje osjećati sito, brže mršavjeti i lakše graditi mišiće, predlaže The Men's Health Diet.

Prvi doručak
Hrana: mliječni proizvodi, jaja, integralne žitarice i vlakna. Ako obično preskačete doručak, počnite s čašom mlijeka ili kriškom sira uz integralni kruh. Ako se budite spremni za jelo, pripremite zobenu kašu s malo jogurta i borovnica.
Cilj: napuniti tijelo kalorijama.
Zašto: proteini u mlijeku i drugim mliječnim proizvodima mogu povećati proizvodnju proteina u mišićima, pa se muskulatura povećava, a time uz vježbanje lakše tope masnoće.

Drugi doručak
Više istog! Evo objašnjenja: ako ujutro uzimate dvostruko više kalorija, znači da ćete ih manje unositi tijekom dana tijekom. Puno muškaraca nema vremena ili volje trećinu kvote svog dnevnog unosa kalorija ispuniti ujutro. Dakle, razbijte jutarnji obrok na više manjih tijekom prijepodneva.

Ručak
Hrana: povrće, grah, voće, orašasti plodovi i žitarice. Neka se vaš ručak sastoji od juha i salata.
Cilj: unesite što više vlakana i hranjivih tvari.

Zašto: ručak definira vašu dnevnu prehranu. Doručkom morate unijeti dovoljno kalorija, a večeru držati laganom. Dakle, ručak je prilika da uživate u najmanje tri jedinice iz kategorije voća, povrća i mahunarki. Juhe i salate su vaš najbolji izbor za ručak.

196653 ,195037,194270,192098

Porcije neka budu male
Večera

Hrana: lisnato i ostalo povrće, nemasno meso, riba, grah i mahunarke.
Cilj: neka porcije bude male.
Zašto: studija provedena na Penn Stateu utvrdila je da, ako prije glavnog jela pojedemo salatu s malom količinom kalorija, možemo smanjiti ukupni unos hrane i do 12 posto. Dakle, počnite s nečim zelenim, a zatim uživajte u proteinima koje daje bijelo meso ili ribi bogatoj omega 3 kiselinama.

Međuobroci
Hrana: jogurt, bobičasto voće, orasi, crvene papričice sa sirom, integralne žitarice s mlijekom, jabuka i sir.
Cilj: ublažiti glad.
Zašto: ne možete smršavjeti i zadržati idealnu težinu ako ne jedete međuobroke! Brojne studije pokazuju da ljudi koji jedu rjeđe od tri puta dnevno imaju problema s kontrolom apetita. Ne izgladnjujte se. Uživajte u malom obroku, samo ga odaberite pametno, savjetuje Fox News.