savjeti dizajnerice

Saznali smo sve tajne uređenja malih kupaonica na primjerima iz Hrvatske

27.10.2024 u 16:14

Bionic
Reading

Otkrijte koje palete boja vizualno povećavaju prostoriju, kako savladati najveće izazove prilikom dizajniranja najmanjih kupaonica te koji su suvremeni trendovi u opremanju mini kupaonskih prostora

Uređenje male kupaonice donosi čitav niz izazova, a pitanje koje se najčešće postavlja jest - kako maksimalno iskoristiti prostor bez žrtvovanja estetike?

Na primjerima kreativnih projekata dizajna interijera pet kupaonica, donosimo vam nekoliko stručnih savjeta o uređenju ove važne prostorije - u razgovoru s Lucijom Kolenić, dizajnericom interijera s otoka Hvara i članicom Zajednice dizajnera interijera (ZADIN).

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Male kupaonice na dizajnerski način

Domaća dizajnerica istaknula je kako je klijentima najvažnije da u dizajnu malih kupaonica stanu sve sanitarije, što je osobito izazovno u slučaju vrlo malih prostorija.

'Primjerice, često je slučaj da je toliko mala kvadratura (a u starim kamenim kućama istaknimo i učestalost kosih zidova u cijelom interijeru, pa tako i u samoj kupaonici) da nema propisanu prohodnu liniju od samog ruba WC školjke do suprotnog zida. U takvim mini kupaonicama posežemo za sanitarijama koje zauzimaju najmanje prostora, primjerice WC školjkama koje imaju onaj vidljivi vodokotlić i kutnim tuš kabinama', rekla je Kolenić pa sve pojasnila na konkretnom primjeru:

'Ova kupaonica ima samo 2,46 kvadratnih metara i kose zidove. Odat ću vam i malu tajnu u odabiru stila dizajna. Kada imamo taj vidljivi vodokotlić, a ne ugradbeni, koji ipak ima moderniji izgled, volim takvu kupaonicu dizajnirati u retro stilu da bi se vodokotlić što bolje uklopio u dizajn. Izvrsna dopuna navedenom stilu su retro pločice.'

Kako najbolje iskoristiti prostor?

Pojasnila je i da je prostor najbolje iskoristiti, ako dimenzije kupaonice to dozvoljavaju, ostavljanjem što više prostora za pohranu.

'Međutim, budući da u mini kupaonicama najčešće imamo i mini opcije prostora za skladištenje ili izlaganje svih onih sitnica koje su nam potrebne, bitno je predvidjeti prostranu radnu površinu oko umivaonika ili barem jednu otvorenu policu za odlaganje kozmetike ispod ogledala.'

Na primjeru kupaonice od samo 3,56 kvadratnih metara pokazala je da polica može biti i produžetak ugradbenog vodokotlića te naglasila da je kod ovako malih kupaonica poželjno odabrati keramičke pločice u svijetlim tonovima.

'Naime svijetli (i hladni) tonovi vizualno povećavaju prostoriju. Za dobivanje iluzije dublje kupaonice savjetujem da pod i jedan od zidova obložite istim dizajnom keramičkih pločica. Naravno, istaknimo da podne pločice trebaju biti protuklizne.'

Kolenić ističe i da je jedan od izazovnijih projekata malih kupaonica bio onaj veličine 4,47 kvadratnih metara, a klijentica je željela smjestiti i tuš i kadu u vrlo dugom i uskom prostoru. No pronašla je praktično rješenje.

'Kako bih to ostvarila, premjestila sam perilicu rublja te je s bojlerom sakrila u ugradbenom ormaru na dnu samog hodnika, a ispred kupaonice.'

Otkrijte kako kreirati kupaonicu koja izgleda 'kao iz časopisa'

Dizajnerica interijera s Hvara otkrila je i što je danas in, a što je najbolje izbjeći u preuređenju kupaonice.

'Ono što preferiram izbjegavati u uređenju kupaonice su vidljivi bojleri i perilice rublja (ako praonica/vešeraj ne postoji u interijeru), ali i vodokotlići. Kako bi kupaonica izgledala 'kao iz časopisa', potrebno je sve elemente, uključujući prethodno navedene, uklopiti u dizajn na što harmoničniji način. U idućem primjeru kupaonice (3,82 kvadratna metra) zidali smo zid oko bojlera i perilice rublja kako bi ti elementi ostali izvan nje te su bili u zidnom ugradbenom ormaru.'

Čini se da je upravo skrivanje navedenih elemenata jedna od ključnih tajni ljepote i maksimalne iskorištenosti malog kupaonskog prostora.

'Mogla bih reći da je skrivanje prethodno navedenih elemenata zajednička nota u svakom mom dizajnu. U idućem primjeru kupaonice od 5,04 kvadratna metra imali smo dovoljno mjesta postaviti nešto dublji ormar po mjeri, a on skriva perilicu rublja i bojler', u razgovoru nam je otkrila Kolenić, dizajnerica interijera i članica ZADIN-a.

Zajednica dizajnera interijera (ZADIN) je profesionalno udruženje koje okuplja dizajnere interijera, dekoratere, stiliste, arhitekte, krajobrazne arhitekte, dizajnere vrtova i ostale zaljubljenike u dizajn na jednom mjestu - s fokusom na zajednički rast, razmjenu iskustava, razvoj talenata te promociju dizajna interijera i eksterijera. Više saznajte na web platformi Zajednice dizajnera interijera - ZADIN.eu.