vrijedna truda

Sobna biljka luksuznog izgleda: Ova spektakularna ljepotica unosi toplinu i raskoš u interijer

21.09.2024 u 07:36

Bionic
Reading

Postizanje harmonične ravnoteže svjetla, vode, temperature i vlažnosti moglo bi se činiti izazovnim, ali upravo je to ključno za najučinkovitiji rast ove predivne biljke koja podiže interijer

Biljka Calathea potječe iz Srednje i Južne Amerike pa najbolje uspijevaju u toplim, vlažnim klimama. No, uz odgovarajuće uvjete pokazuje se i kao izdržljiva sobna biljka, koja će vas oduševiti svojim spektakularnim izgledom.

Calathee su poznate i kao molitvene biljke zbog toga kako neke sorte podižu i spuštaju svoje lišće (fascinantan fenomen poznat kao niktinastija). Taj fenomen još je zanimljiviji zbog njihove veličine, jer ove biljke mogu narasti i čitav metar u visinu.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ove predivne biljke neki izbjegavaju zbog malo zahtjevnijih uputa za njegu, ali ako ih slijedite, sigurno će dugo rasti, a trud niti najmanje nećete požaliti.

Zemlja

Calathea preferira dobro dreniranu, kiselu zemlju za tegle s pH ispod 6,5. Težite tlu koje je vlažno, ali ne mokro jer previše zadržane vlage u zemlji može uzrokovati probleme, kao i ono koje je previše suho.

Sunčeva svjetlost

'Kao i mnoge sobne biljke, Calathea treba jarko, ali neizravno svjetlo', kaže hortikulturistica Heather Wheatley i napominje:

'Previše izravnog sunca može negativno utjecati na boju lišća Calathee i uzrokovati njeno uvijanje. Ipak, nedostatak sunčeve svjetlosti može dovesti do sušenja pa je važno pronaći zlatnu sredinu.'

Zalijevanje

Dobro pravilo je zalijevati Calatheu svakih jedan do dva tjedna i pustiti da se malo osuši između dva zalijevanja. Ali, uvijek provjerite tlo prije zalijevanja - ako je gornji centimetar zemlje suh, vrijeme je da joj dodate vode.

Kemikalije i minerali u vodi iz slavine mogu biti problematični za neke sobne biljke, uključujući Calatheu, pa biste umjesto njih trebali odabrati filtriranu ili destiliranu vodu.

Gnojenje

Planirajte gnojiti svoju Calatheu otprilike svakih jedan do dva mjeseca. Ali imajte na umu da ovaj raspon može varirati ovisno o dobu godine i je li biljka u aktivnom razdoblju rasta ili ne. Odaberite uravnoteženo gnojivo namijenjeno sobnim biljkama.

Temperatura / vlažnost

Kako bi rasla u svom punom sjaju, Calathea zahtijeva visoke temperature i vlažnost.

'Poznavanje izvornog okoliša bilo koje tropske biljke je korisno da biste znali što im je potrebno da bi uspijevale u vašem domu', kaže Wheatley.

'Redovito zalijevanje i veća vlažnost zraka koju ova biljka zahtijeva lako se postiže tjednim provjerama vlažnosti tla i malim ovlaživačem zraka.'

S vlagom vam mogu pomoći i umetnuti sitni (dekorativni) kamenčići na vrh zemlje, koji će služiti i kao dodatan ukras ovoj predivnoj biljci koja u trenu podiže cijeli interijer i daje mu prizvuk luksuza.