brzo gotov posao

Za najljepše ruže i hortenzije dogodine: Sada je vrijeme za ključan korak u održavanju

15.09.2024 u 19:10

Bionic
Reading

Da bi vaše trajnice, hortenzije i ruže te listopadno drveće i dogodine raslo bujno i raskošno, do kraja rujna potrebno ih je orezati

Nagli dolazak hladnijeg vremena i obilnijih kiša znači i da je nešto ranije došlo vrijeme za obavljanje najbitnijih zadatak u vrtu prije nego što se pojavi prvi mraz.

Rad u vrtu sam je po sebi zahtjevan posao, pogotovo kada je praćen vjetrom, kišom i sve nižim temperaturama. No, ono što sada napravite krucijalno je za cvat vaših trajnica dogodine.

Stručnjaci ističu da će biljke još ljepše procvati na proljeće ako ih sada temeljito orežete i uklonite sav višak, koji ne samo da narušuje njihov izgled, već i uzima hranjive tvari neophodne biljki da preživi zimu.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ipak, ovo nije potrebno svim biljkama. Eksperti za uređenje vrtova ističu kako je vrlo bitno poznavati potrebe svake vrste te donose pregled sorti kojima je orezivanje u rujnu posebno bitno.

Ruže

Na prvom mjestu su ruže, koje će teško procvati u svom punom sjaju ako s njih sada ne uklonite sav višak.

'Ovo je idealan period da uklonite sve ocvale cvjetove, oblikujete grm u željeni oblik te maknete sve stare, drvenaste stabljike', rekao je hortikulturist Ash Read.

Napominje i kako je važno procijeniti kakve ruže imate. One koje su i inače slabijeg rasta ili cvatu tek u kasnu jesen, bolje je orezati tek u proljeće.

Grmovi koji cvjetaju tijekom ljeta

Stručnjak ističe i kako je bitno orezati sve grmove koji su cvali tijekom ljeta i završili s pupanjem do jeseni. To znači da je za njih sezona cvatnje završena i spremni su za uklanjanje uvenulih i drvenastih stabljiki.

'Mnogi grmovi koji su završili sezonu cvatnje do rujna imaju koristi od laganog rezidbe. Ona može potaknuti svježi rast i snažnije cvjetanje sljedeće godine', kaže Read.

Ovoj kategoriji pripadaju i popularne hortenzije. Koju god sorti imali u svom vrtu, računajte na to da do kraja rujna svakako orežete grm kako biste mu omogućili najbolje uvjete za zimu.

Trajnice

Za trajnice je adekvatna njega posebno bitna, jer je to jedini način da ispune svoj puni potencijal i nastave cvjetati iz godine u godinu.

Među najvažnijim stvarima koje morate učiniti da biste se za njih pobrinuli na jesen jest rezidba, koja ne samo da će produžiti cvatnju iduće sezone, već i učiniti vrt urednijim u zimski mjesecima.

Listopadno drveće

Ako u svom vrtu imate predivno drveće koje će uskoro početi mijenjati boju i obogatiti travnjak šarenim lišćem, pomozite im uklanjanjem grana koje su vidno dočekale svoj kraj i više neće proizvoditi nove izdanke.

Time drvo štitite od razvoja i prenošenja bolesti te osiguravate da sve hranjive tvari dobivaju zdravi izdanci.

Malina i vinova loza

Sočne maline omiljeno su voće u brojnim vrtovima, a sada kada im je sezona rasta završila, uklonite ocvalo lišće i posušene stabljike te idućeg ljeta uživajte u još bogatijem i slađem urodu.

'Ako uzgajate vinovu lozu, rujan je pravo vrijeme za rezidbu. Inače, riskirate slabiji rast u novoj sezoni cvatnje', poručio je za kraj ekspert Ash Read.