Proljeće je u znaku šparoga, pa ako ih i vi volite, pripremite ih na ovaj, pomalo neuobičajen način sa šunkom i sirom u lisnatom tijestu
Šparoge su iznimno zdrava namirnica koja nam stiže svakoga proljeća, a ukoliko ste poželjeli isprobati neki drugačiji način pripreme, ova ideja s lisnatim tijestom oduševit će vas.
Radi se o vrlo jednostavnom obroku koji je vrlo ukusan i sjajna ideja ako ste u stisci s vremenom ili imate nenajavljen posjet.
Sastojci:
- 12 zelenih šparoga
- 1 žumanjak
- 4 kriške šunke
- 2 lista lisnatog tijesta
- 60 g naribanog sira
- 1 žlica sjemenki sezama
- bosiljak
Priprema:
Očistite šparoge i kuhajte ih 5 minuta u slanoj vodi, ocijedite i osušite te prepolovite. Zagrijte pećnicu na 210º.
Umutite žumanjak sa 2 žlice vode. Prepolovite kriške šunke. Listove lisnatog tijesta odmotajte i izrežite na kvadrate veličine 10 cm.
Stavite ih na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. U sredinu svakog kvadrata lisnatog tijesta dijagonalno stavite dva ili tri komada šparoga, prekrijte s pola kriške šunke, pospite naribanim sirom i zatim 2 slobodna kuta prebacite na sredinu. Pritisnite ih navlaženim prstima, premažite cijelu površinu umućenim žumanjkom i pospite sezamom. Pecite na 210º između 15 i 18 minuta, dok ne porumeni. Izvadite van i pustite da se ohladi.
Za umak:
U zdjeli izmiješajte žličicu senfa s 200 ml vrhnja, dodajte sol, papar i dobro promiješajte.
Lisnato tijesto poslužite s umakom od senfa i ukrasite listićima bosiljka. I dobar tek!