U vizualnom smislu, razlika između glatkog i oštrog brašna uistinu je mala, no ipak je potrebno koristiti određenu vrstu kako biste u konačnici bili zadovoljni rezultatom
Iako je lišeno većeg dijela vitamina i minerala, pšenično brašno u glatkoj ili oštroj formi idealno je za pečenje.
Za razvučeno tijesto bučnice, sirnice i štrudle koristi se glatko brašno, kao i kod pripreme kruha i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, prhkih i kolača od dizanog tijesta ili pohanje.
I dok su za većinu tipova tijesta ili slastica postavljena jasna pravila o tome kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svatko ima svoj recept i neki kažu da je bolje upotrijebiti glatko, a drugi oštro brašno. Niste li sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.
Oštro brašno
- kolači od dizanog tijesta
- njoki
- žličnjaci
- pohanje
- keksi
- palačinke
- prhki kolači
- biskviti
- kuhano tijesto (princes krafne, profiteroli, ekleri)
- zgušnjavanje variva i umaka
Glatko brašno
- kruh
- peciva
- savijače
- krafne
- tjestenina
- muffini