Empanade su preukusni jastučići tijesta punjeni različitim nadjevima poput mesa, povrća, sira...
Riječ je o jelu koje dolazi iz španjolske gastronomije, a može se pripremati na različite način u većoj ili manjoj verziji i kao slano ili slatko jelo.
Ukusne i fine, empalade su idealan brzi ručak, večera, užina...
Za tijesto će vam biti potrebno:
300 g glatkog brašna
1½ žličice soli
120 g hladnog maslaca
60 ml hladne vode
jaje
Prvo sjedinite brašno i sol, zatim dodajte maslac i utrljajte ga rukama u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. U posudi pomiješajte jaje i vodu, dodajte u smjesu brašna i maslaca i kratko mijesite. Ohladite, oblikujte tijesto u disk i umotajte u plastičnu foliju. Ostavite u hladnjaku sat vremena. Dok se tijesto hladi pripremite nadjev.
Za nadjev:
500 g narezane gljive
2 zelene paprike
2 crvene paprike
2 srednja luka
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol, papar
2 češnja češnjaka
Priprema:
Gljive operite, ocijedite i osušite. Izrežite ih na komade, a nakon toga operite paprike, odstranite peteljke i sjemenke te nasjeckajte na kockice.
Nasjeckajte češnjak i luk. Pirjajte češnjak i luk na tavi na ulju par minuta, a nakon toga dodajte gljive, papriku, sol i kuhajte dok umak ne omekša. Veliki lim obložite papirom za pečenje. Posložite tijesto koje ste prethodno razvaljali.
Na polovicu lima rasporedite smjesu paprika i gljiva. Zatvorite s drugim krajem i dobro stisnite rubove prstima.
Obojite jajetom. Zagrijte pećnicu na 200ºC. Pecite empanadu oko 20-25 minuta dok ne porumeni. I dobar tek!