Špinat mnogi najčešće pripremaju na lešo, na mlijeku ili kao slasne polpete, no što kažete na kombinaciju koja uključuje kuhano jaje i parmezan?
Jelo od špinata sa sirom parmezanom i poširanim jajem na prvi pogled ne čini se kao savršen spoj, ali ova će vas nevjerojatna kombinacija okusa oduševiti.
Vrhnje, sir parmezan i poširano jaje daju mu poseban okus i privlačnu kremoznost kojoj je teško odoljeti.
Evo kako ćete ga pripremiti:
Sastojci:
- 200 g svježeg ili smrznutog špinata
- 1 srednje veliki luk
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica brašna
- 250 ml mlijeka
- sol, crni papar
- 50 g parmezana
- 1 jaje
- djevičansko maslinovo ulje
Priprema:
Ubacite špinat u vodu s prstohvatom soli. Pustite da se kuha 5 minuta. Ocijedite i stavite sa strane.
Zagrijte lonac s maslacem i dodajte sitno nasjeckani luk. Kuhajte na laganoj vatri dok se dobro ne pošira.
Dodajte brašno i kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje kako brašno ne bi zagorjelo.
Kada dobije lijepu zlatnu boju dodajte mlijeko koje mora biti mlako i kuhajte bez prestanka miješanja dok se ne zgusne - oko 10 minuta. Začinite sa solju i svježe mljevenim crnim paprom.
U bešamel umak dodajte špinat i sve zakuhajte. Špinat prebacite u zdjelu i naribajte parmezan. Možete ostaviti ovako ili lagano gratinirati dok pripremate poširano jaje.
Unutarnje strane šalice obložite kvadratom prozirne folije dovoljno široke da rubovi dobro strše. Stavite kap ulja i namažite, to ćete spriječiti da se zalijepi za plastiku.
Unutra razbijte jaje i stavite malo soli i crnog papra. Zatim vrećicu zatvorite tako što ćete napraviti čvor pažljivo te pokušati izbaciti što više zraka iz vrećice.
Lonac vode stavite da kuha i, kad zakipi, dodajte vrećice s jajima. Kuhajte 4 minute. Nakon tog vremena izvadite ih i škarama odrežite kraj vrećice.
Ako ne volite ovu metodu s plastikom, poširano jaje možete pripremiti i na sljedeći način. Zagrijte vodu u plitkom loncu. Razbijte jaje u šeflju s vodom i octom pa je naslonite na vruću vodu i kuhajte oko 3 minute. Poslužiti može i šupljikava žlica.
Poširano jaje pažljivo stavite na špinat i odmah poslužite. I dobar tek!