Šećer je fin, ali ne baš i zdrav. Uz to, smanjenje njegova unosa može imati prilično slatke učinke na cjelokupno zdravlje, stoga to svakako vrijedi pokušati
Ako ste ljubitelj slatkog koji se nikada ne može zasititi grickalica, kolačića i kolača, niste jedini. Prema American Heart Association, Amerikanci u prosjeku konzumiraju 77 grama dodanog šećera dnevno, što je tri puta više od preporučene dnevne količine za žene. AHA je također otkrila da vodeći izvor dodanog šećera dolazi iz pića (prvenstveno gaziranih), a slijede ih grickalice i deserti. Budući da mnogi od nas konzumiraju više šećera nego što je preporučeno, to dovodi do pitanja kakav ima utjecaj na zdravlje, ali i nameće pitanje kakvi bi mogli biti učinci odricanja od njega.
Kao prvo, dobro je razmotriti što previše dodanog šećera može učiniti našem tijelu. Za razliku od prirodnog šećera, to uključuje onaj koji se dodaje tijekom obrade ili pripreme hrane i čini je ukusnijom, ali može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.
Naprimjer, Harvard Health Publishing izvijestio je da je povećan unos dodanog šećera povezan sa svime od dijabetesa i debljanja do bolesti masne jetre. I ne samo to, Klinika Mayo upozorava da prekomjerna konzumacija dodanog šećera može povisiti razinu triglicerida, s većim rizikom od srčanih bolesti kao posljedicom. Neka su istraživanja čak pokazala da dodani šećer može povećati rizik od kognitivnog pada i nekih vrsta karcinoma.
Nakon takvih saznanja o mogućim učincima šećera možda ćete biti skloni smanjiti razinu njegove konzumacije. Štoviše, neki će ga vrlo vjerojatni pokušati izbaciti u potpunosti ili na određeni vremenski period. Izbacivanje dodanih šećera, čak i samo na mjesec dana, može se isprva činiti teškim, ali dobrobiti koje može donijeti itekako su vrijedne tog odricanja. Od smanjenog rizika od dijabetesa do boljeg zdravlja crijeva i manje razine tjeskobe – ovo su nevjerojatni učinci odricanja od šećera na 30 dana.
Smanjen broj upala u tijelu
Kronična upala, koja pogađa gotovo 125 milijuna Amerikanaca, povezana je sa širokim rasponom bolesti, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti, Alzheimerovu bolest i artritis, a troje od pet ljudi diljem svijeta umire od njih. Među ostalim uobičajenim čimbenicima, poput prekomjernog konzumiranja alkohola, pušenja, pretilosti i kroničnog stresa koji mogu povećati rizik za razvoj upale, jedno istraživanje iz 2006. sugerira da bi šećer također mogao biti izravno povezan s time.
Smanjen rizik od nastanka karcinoma
Istraživanje iz 2020. objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da unos šećera može biti značajan čimbenik rizika u razvoju nekih vrsta raka, s naglaskom na rak dojke. Sukladno tome, manji unos šećera može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Naime konzumacija šećera 'hrani' kancerogene stanice, čak i kod onih koji već boluju od te bolesti.
Povećana razina energije
Iako je šećer izvor energije, vrsta izvora (odnosno kvaliteta) je daleko najvažnija stvar. Rafinirani šećer, poput onog koji se nalazi u prerađenoj hrani, keksima, čipsu i kolačima, može izazvati osjećaj tromosti i letargije. Odricanjem od tog tipa hrane, a time i šećera, vrlo vjerojatno ćete povećati razinu energiju i osjećati se bolje nego ikad.
Bolja probava
Ako ste inače borite s nadutošću i nepredvidivim probavnim sustavom, možda biste se trebali odmoriti od šećera. Njegovo izbacivanje na mjesec dana moglo bi biti korisno za probavno zdravlje jer će to povećati broj 'dobrih' crijevnih bakterija. Šećer i rafinirani ugljikohidrati hrane loše bakterije u crijevima, što može dovesti do probavnih problema. Unos šećera potencijalno može uzrokovati gastrointestinalne probleme poput plinova, nadutosti, proljeva ili zatvora. Dodatni šećer u organizmu može doprinijeti i upalnim stanjima poput akni, glavobolja i osipa.
Bolje dentalno zdravlje
Od djetinjstva je šećer bio sinonim za karijes – i to s dobrim razlogom. Prema Healthy Food America, odrasli koji redovito konzumiraju jedno do dva slatka pića dnevno imaju 30 posto više zubnih bolesti nego odrasli koji ne konzumiraju slatka pića. Osim toga, HFA izvještava da su djeca koja redovito piju gazirane sokove punjene šećerom gotovo dvostruko više izložena riziku od karijesa u usporedbi s onom koja ih ne piju.
Smanjena depresija i tjeskoba
Odricanje od dodanog šećera na mjesec dana ne samo da ima pozitivne učinke na tijelo, već i na um. Naprimjer, prema studiji, veći unos šećera u prehrani povezan je s većim rizikom od depresije, piše Eat This. U drugoj studiji iz 2019. također je utvrđeno da prehrana s visokim udjelom šećera može uzrokovati neurobiološke promjene moždanih funkcija, izmijenjena emocionalna stanja i anksioznost.
Smanjen rizik od dijabetesa
Prema nedavnoj studiji objavljenoj u Plos One, znanstvenici su otkrili da je povećana količina šećera u hrani povezana s višim stopama dijabetesa tipa 2, neovisno o stopama pretilosti. Druga studija, koja je objavljena u British Medical Journalu, otkrila je da je, bez obzira na nečiju težinu ili razinu visceralne masnoće, ispijanje samo jednog pića zaslađenog šećerom dnevno povezano s povećanim rizikom od dijabetesa. Dakle ovaj rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, koji je najčešći oblik te bolesti, može se smanjiti ako izbacite ili ozbiljno ograničite potrošnju dodanog šećera.
Bolji ten
Nedavna studija u Francuskoj promatrala je više od 24 tisuće odraslih osoba kako bi se vidjelo imaju li prehrambene navike ikakav utjecaj na pojavu akni. Otkriveno je da je prehrana puna šećera, masti i životinjskih proizvoda doista povezana s povećanjem akni kod odraslih. Dakle odricanje od šećera na mjesec dana može biti korisno za čišćenje vaše kože.