Sočan, mekan i bogato začinjen okusom bundeve, ovaj kolač je prava jesenska poslastica u kojoj će uživati čitava obitelj. Savršen nakon ručak ili uz šalicu kave, priprema se u tren oka, a okusom zove na još
Jesen je kao stvorena za sočne, mirisne i aromatične deserte, a ovo vrijeme savršeno je za uživanju u svim verzijama jela od bundeve. Osim klasične juhe, bundeva je odličan izbor za slastice, a ovaj kola vrlo lako će postati jedan od omiljenih za vrijeme obiteljskog okupljanja. Isprobajte ga i pokušajte pojesti samo jedan komad.
Potrebni sastojci:
- 250 g višenamjenskog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 1 i 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 2 žličice mješavine začina za pitu od bundeve (po želji)
- 240 ml ulja
- 4 velika jaja
- 200 g smeđeg šećera
- 100 g granuliranog šećera
- 425 g pirea od bundeve
- 1 i ½ žličice ekstrakta vanilije
Potrebni sastojci za glazuru od krem sira:
- 225 g punomasnog krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 115 g neslanog maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
- 360 g šećera u prahu, plus još 1/4 šalice ako je potrebno
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, te namastite kalup dimenzija 22x33 cm.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i začin za pitu od bundeve. Ostavite sa strane. U drugoj zdjeli pomiješajte ulje, jaja, smeđi šećer, granulirani šećer, bundevu i ekstrakt vanilije dok se ne sjedine. Ulijte mokre sastojke u suhe i mikserom ili pjenjačom miješajte dok se potpuno ne sjedine. Tijesto koje će nastati bit će gusto.
Tijesto istresite u pripremljenu tepsiju. Pecite 30-36 minuta. Vrijeme pečenja je različito, pa budite oprezni. Kolač je gotov kada čačkalica ubodena u sredinu izađe čista. Ako se vrh ili rubovi kolača prebrzo zapeku u pećnici, lagano ih prekrijte aluminijskom folijom.
Izvadite kolač iz pećnice i stavite cijeli kalup na rešetku. Pustiti da se potpuno ohladi. Nakon otprilike 45 minuta kolač možete staviti u hladnjak kako biste ubrzali proces hlađenja.
Napravite glazuru: U velikoj zdjeli pomoću miksera velikom brzinom umutite krem sir i maslac dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Dodajte 3 šalice šećera u prahu, vaniliju i sol. Tucite na niskoj brzini 30 sekundi, zatim prebacite na veliku brzinu i tucite 2 minute. Ako želite malo gušću glazuru, dodajte još 1/4 šalice šećera u prahu. Ohlađenu tortu premažite glazurom. Stavite u hladnjak na 30 minuta prije posluživanja.