O glutenu se danas mnogo toga govori, ali koje su informacije zapravo točne? Vrijeme je da razbijemo neke od najčešćih mitova
Čini se da ovih dana svi prelaze na prehranu bez glutena, ali malo ljudi zapravo zna što je gluten i često do njih dolaze pogrešne informacije. Ako ni vi niste sigurni što je gluten, onda ćemo vam vrlo jednostavno objasniti da su to zapravo proteini koji se nalaze u pšenici, raži i ječmu. A sada je vrijeme i da razbijemo najčešće mitove vezane uz gluten.
Gluten deblja
To nije istina! 'Ono što nas deblja su kalorije i što je njihova količina veća, više se debljamo. Sve namirnice imaju kalorije i zato se etiketa debljanja nipošto ne može staviti samo na namirnice s glutenom. Sve deblja ako puno jedete', objašnjava Kristen Kirkpatrick s klinike Cleveland. Dodaje i kako neki proizvodi bez glutena mogu imati više kalorija, nego oni koji sadržavaju gluten, i to zato što imaju dodatni šećer.
Gluten je dio 'čiste' prehrane
Pojam čista prehrana odnosi se na prehranu koja uključuje samo cjelovite i organske namirnice ili isključivo voće i povrće. Dakle, čista prehrana je ona koja uključuje strogo određene namirnice i nema prostora ni za kakve druge za koje se smatra da nisu kvalitetne. No gluten nije dio takve prehrane. On se može jesti uz sve druge namirnice - i meso, i voće i povrće. Drugim riječima, možete birati namirnice bez glutena, ali se unatoč tomu hraniti nezdravo ako pritom jedete, primjerice, masno meso i prženi krumpir.
Gluten je loš
Ovo je danas vrlo rašireno vjerovanje, ali nije istinito. Mnogi ljudi prelaze na prehranu bez glutena, a za to uopće nema potrebe, jer gluten organizmu ne uzrokuje nikakvu štetu. Gluten sam po sebi nije pretjerano vrijedan, ali namirnice čiji je dio iznimno su nutritivno vrijedne. Ako ne morate izbjegavati gluten, šteta je da izbacite te namirnice iz prehrane. Većina ljudi može jesti gluten, a on je zabranjen samo za one koji boluju od celijakije. Njih je pak vrlo malo u svijetu. Možda primjećujete da vas gluten čini napuhnutima i u tim slučajevima, ako želite, možete smanjiti unos takvih namirnica, ali nemojte postati isključivi - to nikada nije dobro.
Gluten uzrokuje rak
Mit! Mnogi ljudi vjeruju da gluten uzrokuje rak, ali stručnjaci ističu kako to nije istina. Drugim riječima, prosječna osoba koja jede namirnice s glutenom nema veći rizik za obolijevanje od raka od osobe koje ne jede gluten. Ono što može izazvati ozbiljne zdravstvene poteškoće je nedosljednost u prehrani kod osoba koje imaju celijakiju i koje je ne liječe. Dakle, ako imate celijakiju, morate se pridržavati svih liječničkih uputa. Ako nemate, onda ne morate strahovati da će vam namirnice koje sadržavaju gluten izazvati rak.