GRČKI SPECIJALITET

Što biste svakako trebali znati o siru feti

09.08.2013 u 10:36

Bionic
Reading

Izvorna feta izrazito je bijele boje, ugodna prepoznatljiva mirisa i blago slana okusa koji se javlja kao posljedica zrenja u salamuri (slanoj otopini). To je sir izražene osobnosti pa će se snaći u najrazličitijem društvu: pruža potpun gurmanski užitak već samo preliven dobrim maslinovim uljem ili poslužen uz tanke kolute rajčice

Feta je meki bijeli sir podrijetlom iz Grčke koji se proizvodi prema izvornoj tehnologiji proizvodnje balkanskih mekih sireva. Spominje se još u doba Bizanta pod imenom prósphatos, što znači nedavni, svježi, i često se povezuje s Kretom.

Današnje ime dobio je po talijanskoj riječi fetta, odnosno kriška. Od 2005., sir feta ima zaštitu izvornosti i podrazumijeva sir od najmanje sedamdeset posto ovčjeg i trideset posto kozjeg mlijeka, proizveden isključivo u Grčkoj.

Na tržištu postoje brojne verzije sira tipa feta od različitih, ponajviše stranih proizvođača. Iako se sirevi različitih proizvođača uglavnom razlikuju po konzistenciji.

Kad je o kulinarstvu riječ, feta je tradicionalni sir koji bi uvijek trebao biti u hladnjaku. To je sir izražene osobnosti pa će se snaći u najrazličitijem društvu: pruža potpun gurmanski užitak već samo preliven dobrim maslinovim uljem ili poslužen uz tanke kolute rajčice. Često je osnovni sastojak mnogih specijaliteta mediteranske kuhinje.

Članak u cijelosti te recept za juhu od rajčice s jogurtom i feta sirom pročitajte na ordinacija.hr.