Prije kuhanja brojni ljudi trude se oprati sirovo meso pod mlazom vode, no je li takvo što uistinu potrebno?
Istina je da meso može sadržavati različite bakterije i virusa, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga mnogi prije kuhanja odluče isprati pod mlazom vode.
Razna istraživanja pokazala su da pranje mesa običnom vodom iz slavne nije toliko učinkovito, štoviše, ovim činom možete nanijeti više štete nego koristi. Tretiranje mesa na ovaj način može rezultirati prijenosom patogenih virusa s mesa na radnu površinu, kao i druge namirnice u neposrednoj blizini.
Umjesto ispiranja mesa pod mlazom vode, učinkovitijim rješenjem pokazalo se korištenje limunske kiseline ili bijelog octa jer su u stanju smanjiti broj bakterija, no uz samo ispiranje potrebno je obratiti pozornost na još nekoliko stvari.
Čistoća radnih površina je ključna, a prilikom ispiranja mesa pobrinite se da druge namirnice sklonite s radne površine u blizini sudopera.