Dakako da se žlicom može jesti i hladne salate koje nam se čine primamljivije u ovo doba godine, ali poželite li se nečeg jušastog, isprobajte recept Karmele Vukov-Colić koji će vas svojim okusom vratiti u djetinjstvo i dane kad smo se lakše nosili s ljetnim vrućinama
Okus graška s noklicama, kaže Karmela, i nju vraća u djetinjstvo, jer joj je baka često pripremala ovo ukusno jelo, ali napominje da iako je ovo jelo odličan izbor za zdrave ljude, osobe koje imaju problema s plućima zbog graška bi ga trebale izbjegavati.
Osim još malo dodatne vrućine uz štednjak, za ovo ukusno jelo koje budi nostalgiju trebat će vam:
- 300 grama pilećeg filea
- 400 grama graška
- 1 luk, nasjeckan
- 1 -2 češnja češnjaka
- 1 žlica crvene paprike
- voda ili temeljac
- maslinovo ulje
- 1 jaje
- brašno (pirovo)
- sol i papar
Priprema:
Pileći file narežite na kockice pa ga propirjajte na ulju i luku dok ne pobijeli. Dodajte češnjak i grašak, pospite mljevenom paprikom, posolite i podlijevajući po potrebi (vodom ili temeljcem), kuhajte dok meso ne omekša.
Karmela je u ovom receptu, kojega je objavila na svom blogu ciao-karmela.eu, koristila grašak iz konzerve, ali ako ćete koristiti svježi grašak, napominje, potrebno ga je prethodno prokuhati da malo omekša.
Pustite da sve lagano krčka, a pred kraj kuhanja, kad meso omekša, pripremite noklice.
Posebno umutite jaje. Dodajte mu malo ulja, sol i pirovo brašno pa sve izmiješajte u glatku smjesu. Žličicom vadite noklice u vruću slanu vodu. Kad isplivaju, ocijedite ih i dodajte grašku i piletini, promiješajte, pustite minutu da se sve sjedini i poslužite.