Poznato lice s malih ekrana, Karmela Vukov Colić na svom blogu ima pravu mali riznicu recepata, a vjerno je prate gurmani i zaljubljenici u dobru i ukusnu hranu. Ovoga puta oduševila je pomalo neobičnim receptom s borovnicama koje nije upotrijebila za desert već za glavno jelo te se ovo ukusno voće našlo kao odličan dodatak rižotu
Blog ciao-karmela.eu, poznate voditeljice Karmele Vukov Colić odredište je mnogima u potrazi za ukusnim i kod kuće lako izvedivim receptima. Karmela je već nekoliko puta oduševila odličnim receptima za sočne slastice, a ovaj put voće je pripremila na posve drugačiji način. Naime, borovnice su, osim za deserte, sjajan dodatak i glavnim jelima, posebice gulašima od divljači, ali i za rižoto koji, u Karmelinoj izvedbi, svakako vrijedi isprobati.
Potrebni sastojci:
- Maslinovo ulje
- 1 ljubičasti luk
- 400 g riže (arborio ili carnaroli)
- Sok od 1 limuna
- ½ šalice borovnica
- 1,5 l povrtnog temeljca
- Nasjeckani svježi peršin
- ½ šalice naribanog parmezana
- Sol
- Kockica maslaca
Priprema:
Na maslinovom ulju propirjajte sitno nasjeckani ljubičasti luk. Na to stavite 400 gr rize (arborio ili carnaroli) i miješajte dok riža ne bude staklasta. Zalijte sokom 1 limuna, promiješajte. Ubacite i 1/2 šalice borovnica.
Sljedećih 15-20 min morat ćete rižu stalno miješati i podlijevati, malo pomalo, vrućim povrtnim temeljcem (ako nemate, poslužit će povrtna kocka u 1,5 l vode).
Kad je riža pri kraju, dodajte joj dosta kosanog peršina, 1/2 šalice ribanog parmezana i dosolite ako treba. Ugasite vatru, riži dodajte kockicu maslaca, promiješajte i ostavite pokolopljeno 5 min prije posluživanja. Dobar tek!