U vrijeme vrućih, ljetnih dana tjestenina je uvijek dobar izbor, a ovaj recept omogućit će vam da uživate u svoj raskoši sezonskog povrća, uz dodatak finog sira ili ricotte koji će dati neodoljivu kremastu teksturu
Pečenje patlidžana, rajčica i tikvica u pećnici ne zahtijeva puno truda i nauke, a rezultat će vas oduševiti – sočna i mirisna mješavina vrlo slična provansalskom ratatouilleom. Povrće jednostavno ubacite na sat vremena u pećnicu, zatim dodajte tjesteninu i sir i jednostavno uživajte.
Potrebni sastojci:
- 300 g cherry rajčica, prepolovljenih
- 2 srednje tikvice
- 1 patlidžan, izrezan na kockice
- 1 žlica maslinovog ili repičinog ulja
- 2 žličice miješanih suhih začina (npr. provansalska mješavina)
- 75 g mozzarelle, natrgane na trakice
- 150 g nekuhane ili 300 g kuhane tjestenine (npr. integralne penne)
- 3 žlice krem sira ili ricotte
- 1 prstohvat soli
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Oko 75 g cherry rajčica odvojite i ostavite sa strane za kasnije. Ostatak rajčica stavite na lim za pečenje. Tikvice prerežite na pola po dulji, a zatim ih izrežite na polumjesece te ih zajedno s patlidžanom, uljem začinskim biljem i malo soli dodajte na lim za pečenje. Pomiješajte sve zajedno i stavite u pećnicu na jedan sat. Nakon pola sata pečenja dobro promiješajte. Nakon 45 minuta po površini povrća stavite natrganu mozzarellu i vratite peći još preostalih 15 minuta kako bi se sir otopio.
U međuvremenu, ako kuhate sa nekuhanom tjesteninom, tijesto stavite u srednje duboku tavicu u zalijte vrućom zavrelom vodom iz kuhala. Prokuhajte i kuhajte dok ne postane al dente. Procijedite, sačuvajte pola šalice vode od kuhanja sa strane i vratite tjesteninu u lonac.
Nakon što su povrće i mozzarella pečeni, dodajte ih u tavicu sa kuhanom tjesteninom. Zatim dodajte i krem sir ili ricottu i malo vode preostale od kuhanja tjestenine. Posolite po ukusu i promiješajte. Servirajte na velikim plitkim tanjurima i dodajte preostale svježe cherry rajčice. Dobar tek!