Slatkastog i osvježavajućeg okusa, tikvice su idealna ljetna namirnica. Odlično se snalaze kako prilog, ali i kao zasebno jelo. U vruće, ljetne dane hladna juha od tikvica postat će vaše omiljeno jelo koje ćete jesti, ali i pripremati s guštom
Hladna juha od tikvica pripremljena po ovom receptu ima čudesno glatku i gustu teksturu. Priprema je nevjerojatno brza i ne zahtjevna, te ćete u tren oka u vruć, ljetni dan imati spreman ukusan obrok. Hladna juha od tikvica odlično paše i uz različite dodatke pa se slobodno poigrajte s dimljenim lososom, pečenim komadićima piletine ili tofuom za nešto konkretniji obrok.
Potrebni sastojci:
- 1 luk srednje veličine, nasjeckan
- 1 žlica maslinovog ulja
- ½ žlice soli (plus još malo, po ukusu)
- 4 srednje tikvice
- 700-900 ml povrtnog temeljca
- Po želji: 120 ml kiselog vrhnja ili jogurta od punomasnog mlijeka
- Po želji: crni papar
- Za ukras: nasjeckani svježi listići korijandera
Postupak:
Pripremite sve sastojke. Ogulite i nasjeckajte tikvice te ih stavite sa strane.
Lonac srednje veličine zagrijte na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte ulje, luk i sol. Luk, uz povremeno miješanje, dinstajte sve dok ne postane proziran i ne omekša, oko 5 minuta.
U lonac dodajte tikvice i povrtni temeljac. Vatru pojačajte kako bi sve zakuhalo. Odmah nakon ključanja smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri dok tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta.
Nakon što su tikvice kuhane, isključite vatru, a nakon toga ostavite juhu da se ohladi, otprilike 20 minuta. Zatim je u blenderu ili štapnim mikserom izmiksajte sve dok ne dobijte glatku, krem juhu bez komadića.
Izmiksanu juhu prelijte u plastičnu posudu s poklopcem i stavite u hladnjak da se dobro ohladi, otprilike jedan sat.
Prije posluživanja, po želji, ohlađenu juhu pomiješajte s kiselim vrhnjem ili jogurtom te dodajte sol i papar po ukusu. Ukrasite listićima svježeg korijandera i uživajte.
Juha od tikvica odlično funkcionira kao zasebno jelo, ali i može poslužiti i kao fina baza raznim dodacima. Ako ovom osvježavajućem jelu želite dodati malo više okusa ovim dodacima možete ga vrlo lako transformirati u izdašno jelo:
Dimljeni losos: zarolajte male kriške dimljenog lososa i posložite ih po vrhu juhe. Dodajte malo kiselog vrhnja te pospite nasjeckanim svježim koprom.
Pesto piletina: ispecite nekoliko komadića pilećih prsa i pomiješajte ih s pestom. Pečene kockice piletine stavite po vrhu juhe te pospite parmezanom.
Sotirani tofu: za vegansku pripremu preskočite dodavanje kiselog vrhnja i jogurta. Na maslinovom ulju pirjajte malo tofua sa lukom, sve dok ne postane hrskavo, a zatim time prelijte juhu.