Ljubitelji ste ledenog vjetra u svim kombinacijama, voćnim i čokaladnim? Onda je krajnje vrijeme da se bacite na posao i krenete s pripremom uz ovaj detaljno objašnjen recept
ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
Tijesto:
9 bjelanjaka
sol
30 dag šećera
3 žlice jabučnog octa
Krema:
9 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
2 ½ dl mlijeka
3 vrećice vanilin šećera
25 dag maslaca
2 dl slatkog vrhnja
7 dl slatkog vrhnja
1 ½ banana
15 jagoda
2 kivija
sok od limuna
289529,288274,287048,288522
Priprema
Pećnicu zagrijati na 150 °C (s ventilatorom). Kalup za tortu (26 cm) prekriti papirom za pečenje, namazati maslacem i posuti brašnom. Tri bjelanjka s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Dodavati postepeno šećer i ocat, neprestano miješajući. Čvrsti masu od bjelanjaka staviti u kalup, izravnati i peći oko sat vremena. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Tako se ispeku tri kore ili se na tri lima za pečenje stavi papir, iscrtaju kružnice promjera 26 cm, premažu maslacem, pospu brašnom i na svaki lim staviti 1/3 izrađenih bjelanjaka. Na taj način štedimo vrijeme. Pečene kore ostaviti da se ohlade.
Krema: žumanjke zajedno sa šećerom izraditi. Dodati brašno, mlijeko i vanilin šećer. Staviti na laganu vatru i kuhati neprestano miješajući, sve dok se krema ne zgusne. Kremu skloniti sa štednja i ostaviti da se potpuno ohladi. U jednoj posudi, čvrsto izraditi dva dl slatkog vrhnja.
Maslac (sobne temperature) mikserom kremasto izmiješati. Hladnu kremu od žumanjaka dodavati postepeno maslacu (žlicu po žlicu), neprestano miješajući. Zatim u kremu dodati šlag (dva dl) i kratko, mikserom izmiješati. Posebno, čvrsto izraditi sedam dl slatkog vrhnja. Banane narezati na kolutiće i poprskati limunovim sokom, da ne bi dobili tamnu boju.
Jednu koru staviti na tanjur odgovarajuće veličine, premazati 1/3 kreme, posložiti banane i premazati ih 1/3 šlaga. Položiti drugu koru, premazati 1/3 kreme, posložiti jagode narezane na ploške i premazati 1/3 šlaga te prekriti trećom korom. Treću koru premazati ostatkom kreme, posložiti očišćeni, na ploške narezani kivi i kolač izvana ukrasiti preostalim šlagom. Kolač ukrasiti po vlastitoj želji.
Napomena: torta se može peći u limu veličine pećnice (oko 39 x 32 cm) i hladnu koru po dužini prerezati na tri jednaka dijela. Na isti način slagati kao i tortu. Može se složiti umjesto navedenog voća, bilo koje drugo mekano voće.
Umjesto da pečete tri kore u kalupu za tortu, može se cijela količina tijesta od bjelanjaka staviti u lim veličine pećnice i odjednom ispeći. Kad se tijesto ohladi, prerezati ga po dužini na tri jednaka dijela.