bez brašna

Tako jednostavno: Ovaj sočan kolač kao stvoren je za blagdane

11.12.2023 u 19:12

Bionic
Reading

Ukusan kolač od griza, jabuka, kakaa i oraha oduševit će vas jednostavnom pripremom te činjenicom da u njega ne ide brašno niti puno šećera

S obzirom na to da većina nas u vrijeme blagdana unese znatno više kalorija nego što je uobičajeno, ukusni desert s manje šećera i masnoća i više je nego dobrodošao.

Jedan takav je kolač od jabuke i kakaa, s dodatkom oraha bez kojih nam je božićni kolač gotovo nezamisliv.

Osim neodoljive sočnosti i primamljivog izgleda, prednost ove slastice je i činjenica da u nju ne ide brašno niti puno šećera, što je čini laganom i niskokaloričnom.

Ovaj kolač iznimno je jednostavan za pripremu i brzo gotov, a njegov slatko-kiselkasti okus i bogata aroma oraha garantiraju savršeni desert za ovogodišnja blagdanska druženja.

Sastojci:

  • Šalica integralnog griza (pirovog)
  • Šalica mljevenih oraha
  • 2 jaja
  • Šalica i pol mlijeka
  • 4 velike jabuke
  • Šalica šećera (kokosovog)
  • Šalica kokosovog ulja
  • 3 žlice gorkog kakao praha
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 dl mlijeka

Priprema:

Za početak, ogulite i naribajte jabuke pa u drugoj zdjeli izmiksajte jaja i šećer.

Dodajte pola količine griza i mljevenih oraha, potom kokosovo ulje te ostatak griza i oraha, jabuke, kakao i prašak za pecivo. Sve dobro izmiksajte pa lagano ulijte mlijeko i nastavite miješati.

Pecite na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta.

Nakon pečenja, napravite glazuru od čokolade za kuhanje, kokosova ulja i mlijeka tako da navedene sastojke zagrijete na laganoj vatri dok se sve ne poveže u glatku smjesu.

Ohlađeni kolač (ostavite ga na sobnoj temperaturi barem pola sata nakon pečenja) prelijte glazurom i ostavite u frižideru barem jedan sat.

Kolač dodatno možete ukrasiti efektnim trakicama od bijele čokolade i posipom od komadića oraha.