Ukusan kolač od griza, jabuka, kakaa i oraha oduševit će vas jednostavnom pripremom te činjenicom da u njega ne ide brašno niti puno šećera
S obzirom na to da većina nas u vrijeme blagdana unese znatno više kalorija nego što je uobičajeno, ukusni desert s manje šećera i masnoća i više je nego dobrodošao.
Jedan takav je kolač od jabuke i kakaa, s dodatkom oraha bez kojih nam je božićni kolač gotovo nezamisliv.
Osim neodoljive sočnosti i primamljivog izgleda, prednost ove slastice je i činjenica da u nju ne ide brašno niti puno šećera, što je čini laganom i niskokaloričnom.
Ovaj kolač iznimno je jednostavan za pripremu i brzo gotov, a njegov slatko-kiselkasti okus i bogata aroma oraha garantiraju savršeni desert za ovogodišnja blagdanska druženja.
Sastojci:
- Šalica integralnog griza (pirovog)
- Šalica mljevenih oraha
- 2 jaja
- Šalica i pol mlijeka
- 4 velike jabuke
- Šalica šećera (kokosovog)
- Šalica kokosovog ulja
- 3 žlice gorkog kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 200 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 dl mlijeka
Priprema:
Za početak, ogulite i naribajte jabuke pa u drugoj zdjeli izmiksajte jaja i šećer.
Dodajte pola količine griza i mljevenih oraha, potom kokosovo ulje te ostatak griza i oraha, jabuke, kakao i prašak za pecivo. Sve dobro izmiksajte pa lagano ulijte mlijeko i nastavite miješati.
Pecite na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta.
Nakon pečenja, napravite glazuru od čokolade za kuhanje, kokosova ulja i mlijeka tako da navedene sastojke zagrijete na laganoj vatri dok se sve ne poveže u glatku smjesu.
Ohlađeni kolač (ostavite ga na sobnoj temperaturi barem pola sata nakon pečenja) prelijte glazurom i ostavite u frižideru barem jedan sat.
Kolač dodatno možete ukrasiti efektnim trakicama od bijele čokolade i posipom od komadića oraha.