Ukusno i vizualno vrlo atraktivno jelo - punjene pečene rajčice prava su rapsodija okusa, boja i mirisa, a u ovoj kombinaciji uživat će svi
Kus-kus namirnica je koja se dobiva od lomljene durum pšenice i vrlo je popularna namirnica u kuhinjama arapskih zemalja. S njim se vrlo često pripremaju salate, a odličan je dodatak varivima ili kao prilog. U ovom receptu poslužit će kao glavni sastojak, uz feta sir, za punjenje ukusnih pečenih rajčica.
Potrebni sastojci:
- 8 većih rajčica
- 3 mlada luka, sa zelenim dijelom
- 250 g kus –kusa
- 100 g feta sira
- 1 žličica kurkume
- 1 žlica suncokretovih sjemenki
- 1 žličica crnog sezama
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol
- Papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
Rajčicama odrežite 'šešir' na gornjem dijelu kod peteljke, otprilike na 2/3 visine. Pulpu izvadite žlicom, pazeći da ne oštetite stjenke.
Poslažite ih naopako okrenute na lim za pečenje te pecite na 190 stupnjeva oko 20 minuta.
Mladi luk ogulite i narežite na kolutiće.
Izmrvite feta sir.
U loncu zakuhajte 250 mililitara vode.
Zakuhalu vodu maknite s vatre, dodajte kus -kus i kurkumu, promiješajte, a zatim ostavite 5 minuta da odstoji i da se ohladi.
Mješavinu kus-kusa i kurkume ulijte u zdjelu za salatu, dodajte izmrvljeni feta sir, kolutiće luka, sjemenke crnog sezama, sjemenke suncokreta i ulje, a zatim sve dobro promiješajte.
Izvadite rajčice iz pećnice, začinite iznutra i napunite ih smjesom iz zdjele za salatu.
Napunjene rajčice pokrijte 'šeširom'.