ZA LJUBITELJE VEGE KUHINJE

Ovaj recept za jelo s patlidžanima svidjet će se svima, a priprema se brzo i lako

19.10.2021 u 11:52

Bionic
Reading

Patlidžani su pomalo zapostavljena namirnica, no mogu se pripremiti na brojne načine, a vrlo su bogati nutritivnim tvarima

Ovo povrće specifičnog izgleda koje se Europom proširilo iz Azije, vrlo je bogato nutritijentima, a osobito su na cijeni među veganima jer su izvrsna zamjena za meso kao izvor proteina.

Treba naglasiti i kako su sjajna opcija i za sve koji vode računa o kilogramima jer imaju vrlo malo kalorija (u 100 grama samo 24), a odličan su izvor vlakana, vitamina B1, K, C, A, folne kiseline...

Ako ste raspoloženi za nešto posve drukčije, isprobajte prefine patlidžane u kombinaciji s jogurtom i začinjenom lećom.

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 2 jogurta
  • 1 rajčica
  • svježi korijandar
  • 1 limenka leće
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 češanj češnjaka
  • sol, crni papar

Priprema:

Prvo dobro isperite leću iz limenke. Rajčicu operite i nasjeckajte vrlo sitno. U veliku zdjelu dodajte ocijeđenu leću, nasjeckanu rajčicu i korijandar koji ste prethodno narezali te začinite uljem, solju i paprom.

Patlidžane dobro operite pod slavinom i prerežite po dužini. U zdjeli pomiješajte 50 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sitno nasjeckanog češnjaka, soli, svježe mljevenog crnog papra i, ako želite, malo limuna ili limete koji će jelu dati svježi dodir.

Napravite nekoliko rezova na površini patlidžana pa ih premažite ovim svježe pripremljenim umakom.

Pecite ih prvo s jedne pa druge strane na rešetki pećnice ili na gril tavi. Premažite ih još jednom umakom.

U drugoj zdjeli pomiješajte jogurt s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i svježe mljevenog korijandera.

Poslužite patlidžane i poslužite sa začinjenom lećom i umakom od jogurta. U slast!

IZBJEGNITE LIJEKOVE

Imate problema s kolesterolom? Ovo su namirnice koje snižavaju njegovu razinu

Pogledaj galeriju