Jedan od najomiljenijih jesenskih plodova su zasigurno kesteni, pa ako volite njihov bogat okus, svidjet će vam se i ovi prefini mini tartletsi s kremom od kestena i marmeladom od naranče
Riječ je o ukusnim kolačićima od kestena prema receptu koji je osmislila poznata hrvatska slastičarka Mirjana Špoljar s osam timova kulinara #KenwoodKuha radionice.
Savršeni su za jesenska poslijepodneva i uživanje u omiljenim toplim napicima i kolačićima dok je vani tmurno i hladno ili pada kiša, a svojim finim i neobičnim okusom zadovoljit će i one s najizbirljivijim nepcima.
Sastojci:
- 300 grama mljevenog Oreo keksa
- 160 grama otopljenog kokos maslaca
- jedna čajna žličica esencije vanilije
- 20 grama mljevenih zobenih pahuljica
za kremu
- 120 g kristal šećera
- 0.4 litara mlijeka
- 4 g gustina
- 4 žumanjka
- jedan vanilin šećer
- 40 g crne čokolade
- 150 g maslaca
- 80 g kesten pirea
- 100 g marmelade od naranče
- pola litre slatkog vrhnja za šlag
Prvo mljevene Oreo kekse pomiješajte s esencijom vanilije i zobenim pahuljicama pa dodajte mlaki maslac. Zatim lagano miješajte smjesu sve dok se sastojci ne spoje, a zatim ju utisnite u dno i stranice silikonskog kalupa za tartlet, pazeći da je tijesto svugdje iste debljine. Tako pripremljen kalup stavite u zamrzivač na jedan sat kako bi se dobro ohladio.
U međuvremenu pripremite kuhanu kremu od kestena i čokolade. Kremu ćete pripremiti u ovih sljedećih nekoliko koraka:
1. Prvo jednim dijelom hladnog mlijeka razradite gustin, pa dodajte žumanjke - jedan po jedan.
2. Ostatak mlijeka zakuhajte sa šećerom i vanilin šećerom.
3. Kada mlijeko prokuha, ulijte ga u smjesu sa žumanjcima pa sve vratite na laganu vatru i kuhajte dok se na pjenjači ne pojavi želatinasta nit da krema ne curi.
4. Dodajte čokoladu i miješajte sve dok se čokolada ne otopi.
5. Smjesu ulijte u posudu pa ju prekrijte folijom da se ne napravi korica.
6. Kada se krema ohladi, stavite ju u mikser da se razradi i postane glatka, pa dodajte razrađeni maslac i kesten pire.
7. Napunite košarice kremom te u sredinu svake utisnite malo marmelade od naranče.
8. Košarice dekorirajte tučenim slatkim vrhnjem i čokoladnom dekoracijom. Za kraj sve poslužite uz omiljeni čaj ili kavu. I dobar tek!