Prava je šteta u jesen ne uživati u njezinim slasnim plodovima, ova sočna i slatka pita od jabuka i bundeve jedan je od najboljih načina da otvorite sezonu mirisnih deserata
Pita od jabuka uvijek je rado viđen desert na stolu, no dolaskom jeseni ova slastica dobiva novo lice i okus. Uz dodatak budneve, brusnica i mirisnih začina poput muškatnog oraščića, đumbira, klinčića, vanilije i naravno, cimeta, ovaj kolač u obliku galette postaje prava jesenska slastica koja oduševljava mirisom i okusom.
Potrebni sastojci za punjenje:
- 40 g smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice soli
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevenih klinčića
- 1 žličica vanilije
- 130 g bundeve
- 3-4 jabuke, oguljene i tanko narezane
- 30 g suhih brusnica
Potrebni sastojci za tijesto:
- 100 g bijelog brašna
- 55 g integralnog pšeničnog brašna
- 7 g šećera
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice cimeta
- 65 g neslanog maslaca, ohlađenog i narezanog na kockice
- 40-60 ml hladne vode
- 1 jaje, umućeno
IZBJEGNITE LIJEKOVE
Imate problema s kolesterolom? Ovo su namirnice koje snižavaju njegovu razinu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
U srednjoj zdjeli umutite smeđi šećer, cimet, sol, muškatni oraščić, đumbir, klinčiće i vaniliju.
Četvrtinu smjese pomiješajte s bundevom i jednom žlicom otopljenog maslaca, a zatim ostavite sa strane.
Kriške jabuke, brusnice i preostali maslac pomiješajte te dodajte preostalu smjesu šećera i začina, a zatim ostavite sa strane.
Uz pomoć blendera pomiješajte brašno, šećer, sol, cimet i kockice maslaca i miješajte sve dok e dobijte zrnastu teksturu. Polako dolijevajte hladu vodu dok tijesto ne postane mekano.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u krug promjera 30 cm.
U sredini tijesta rasporedite smjesu od bundeve formirajući krug od 25 cm.
Kriške jabuke rasporedite preko bundeve u jednom sloju.
Preklopite vanjske rubove tijesta, preko nadjeva.
Premažite koru umućenim jajetom i pecite 45 do 50 minuta, odnosno dok ne porumeni.