pokušajte odoljeti

Sočna i slatka pita od jabuka i bundeve jedan je od najboljih načina da otvorite sezonu mirisnih slastica

20.10.2021 u 13:01

Bionic
Reading

Prava je šteta u jesen ne uživati u njezinim slasnim plodovima, ova sočna i slatka pita od jabuka i bundeve jedan je od najboljih načina da otvorite sezonu mirisnih deserata

Pita od jabuka uvijek je rado viđen desert na stolu, no dolaskom jeseni ova slastica dobiva novo lice i okus. Uz dodatak budneve, brusnica i mirisnih začina poput muškatnog oraščića, đumbira, klinčića, vanilije i naravno, cimeta, ovaj kolač u obliku galette postaje prava jesenska slastica koja oduševljava mirisom i okusom.

Potrebni sastojci za punjenje:

  • 40 g smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice soli
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljevenih klinčića
  • 1 žličica vanilije
  • 130 g bundeve
  • 3-4 jabuke, oguljene i tanko narezane
  • 30 g suhih brusnica

Potrebni sastojci za tijesto:

  • 100 g bijelog brašna
  • 55 g integralnog pšeničnog brašna
  • 7 g šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • 65 g neslanog maslaca, ohlađenog i narezanog na kockice
  • 40-60 ml hladne vode
  • 1 jaje, umućeno

IZBJEGNITE LIJEKOVE

Imate problema s kolesterolom? Ovo su namirnice koje snižavaju njegovu razinu

Pogledaj galeriju

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

U srednjoj zdjeli umutite smeđi šećer, cimet, sol, muškatni oraščić, đumbir, klinčiće i vaniliju.

Četvrtinu smjese pomiješajte s bundevom i jednom žlicom otopljenog maslaca, a zatim ostavite sa strane.

Kriške jabuke, brusnice i preostali maslac pomiješajte te dodajte preostalu smjesu šećera i začina, a zatim ostavite sa strane.

Uz pomoć blendera pomiješajte brašno, šećer, sol, cimet i kockice maslaca i miješajte sve dok e dobijte zrnastu teksturu. Polako dolijevajte hladu vodu dok tijesto ne postane mekano.

Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u krug promjera 30 cm.

U sredini tijesta rasporedite smjesu od bundeve formirajući krug od 25 cm.

Kriške jabuke rasporedite preko bundeve u jednom sloju.

Preklopite vanjske rubove tijesta, preko nadjeva.

Premažite koru umućenim jajetom i pecite 45 do 50 minuta, odnosno dok ne porumeni.