PUTOVANJA I DRUŠTVENE MREŽE

TikTok ugrozio Angkor Wat: Kako je najveći kompleks hramova postao pozornica za suludi trend

14.09.2024 u 14:19

Bionic
Reading

Prije nešto više od deset godina svijetom igrica za pametne telefone vladala je jedna prilično jednostavna. Zvala se Temple Run i igrači su se lako navlačili na nju, zato i jest bila tako popularna. Trčali su kroz nekakav aztečki hram i ispunjavali zadatke, a ona zapravo nije imala kraj

U međuvremenu su eksplodirale različite društvene mreže, usklađene s tehničkim mogućnostima pametnih telefona, i zavladale svim dijelovima ljudskog postojanja, pa tako i putovanjima. No, ovoga puta nije riječ o benignim i korisnim savjetima gdje putovati, gdje i što jesti, kako se zabavljati... Trendovi diktiraju znatno jače izazove, posebno na TikToku. Jedan od njih odnedavno se naslonio na Temple Run, ali u stvarnom životu, i doslovce ugrozio jedan od najspektakularnijih lokaliteta svjetske baštine, kambodžanski hram Angkor Wat.

Naime, kako piše TimeOut, najveći kompleks hramova na svijetu, djelo drevne kmerske civilizacije, postao je pozornica za suludi trend u kojem sudionici, ovisnici o TikToku, trče i skaču, čak se pokušavaju klizati kroz veličanstvenu građevinu u nečemu što zovu 'Temple Run u stvarnosti'. Cilj je što vjernije oponašati akcije iz spomenute igrice, bez naročitog obzira i poštovanja prema lokaciji na kojoj se sve odvija.

Klipovi koji se mogu naći na ovoj mreži privlače milijune gledatelja, a u komentarima se među ostalim hvali pokretače trenda zbog 'obogaćivanja kambodžanske turističke ponude'. Nevjerojatno, ali autori klipova uistinu vjeruju da time pomažu promociji turizma u toj zemlji, koja se ionako bori ne bi li se brojkama i prometom vratila na pretpandemijsko vrijeme, pa joj prijeti upadanje u klasičnu zamku prihvaćanja prevelikog broja turista i toleriranja ponašanja kojem tamo nije mjesto. Nekome tko sudjeluje u tome, a navikli smo da je među korisnicima mreža mnoštvo onih koji se ionako brinu isključivo za vlastitu zabavu, sigurno je super zanimljivo, ali s pravom su na noge skočili zaštitari baštine i znanstvena zajednica.

Potpuno razumljivo, zabrinuti su za očuvanje strukture stare oko 900 godina jer je 'igrači' skakanjem i trčanjem po kamenim blokovima uistinu mogu oštetiti. Ne bi to bilo prvi put, ni prvo mjesto na kojem se tako nešto dogodilo, jer besprizorni tragači za vlastitom zabavom su, primjerice, nedavno razvalili dobar komad stare zgrade u živopisnoj talijanskoj Materi u uistinu blesavoj parkour egzibiciji.

Angkor Wat je još značajnija građevina, a kao Matera i on je lokalitet s UNESCO-ovog popisa svjetske baštine. Imamo i sami dovoljan broj mjesta s te liste, i dosta problema na nekim od njih, pa znamo da UNESCO više voli kad im se prilazi s poštovanjem i znatiželjom, a ne željom za pomicanjem vlastitih atletskih granica, za razliku od onih intelektualnih. Nedavno se u londonskom Independentu tim povodom oglasio i glasnogovornik ove UN-ove organizacije kazavši da 'opsesija hvatanjem efektnog videa i njegovom objavom može narušiti autentično putničko iskustvo i smanjiti uživanje u kulturnoj i povijesnoj važnosti nekog mjesta'. Teško je naći bolji opis suvremenih turista s društvenih mreža.

Stručnjaci upozoravaju da čak i nije riječ samo o poštovanju prema građevini, nego i prema onome što Angkor Wat znači za kambodžansku baštinu. Jedan od njih, konzervatorski konzultant Simon Warrack izjavio je za Bloomberg da je ugrožena duhovna i kulturna vrijednosta hramova. Prema tome, ako vas put navede u taj dio jugoistočne Azije, Angkor Wat je sam po sebi dovoljan da vas ostavi bez daha. Doista ne morate doživljaj 'obogaćivati' skakanjem po njegovim drevnim ostacima.