Sve više tinejdžerica, s namjerom da izgube kilograme, smanjuje unos mliječnih proizvoda, koji su jedan od glavnih izvora kalcija. Međutim, ovo se može pokazati pogubnim za zdravlje
Istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj. Pokazalo se da većini tinejdžerica nedostaje kalcija. Ovo je vrlo važno jer se u tinejdžerskim godinama znatno povećava potreba za kalcijem, koji je ključan za izgradnju zdravih kostiju. Do 18. godine izgrađeno je oko 90 posto kostura. Kada se ne dobiva dovoljno kalcija znači da kosti neće biti dovoljno snažne.
Evo još nekih podataka do kojih se došlo istraživanjem:
- većina tinejdžerica uzima tek pola čaše mlijeka dnevno,
- jedna od deset tinejdžerica gotovo da i ne unosi kalcij u organizam,
- čaša mlijeka osigurava trećinu dnevnih potreba za kalcijem za tinejdžerice,
- količina kalcija nije smanjena u manje masnom mlijeku, dakle, slobodno se može konzumirati mlijeko sa smanjenim udjelom masnoća.
Treba znati da postoje i drugi važni izvori kalcija, a uz mlijeko i mliječne proizvode, to su prokulica i brokula, povrće sa zelenim lišćem kao što je špinat, orasi, lješnjaci, bademi, sjemenke sezama, sardine itd.