U zagrebačkoj Kuhaoni održano je gastro druženje za koje je majstorica slastica Žakline Troskot posebno za tu prigodu pripremila slatke delicije: tortu od mrkve, tortice od pistacija i malina te kremastu čokokaramel tortu
Kolače koje je pripremila Žakline Troskot, sudionici Franckova gastro druženja kušali su uz svježe pripremljenu kavu, popularnu ciglicu, iz džezve, a svi ljubitelji slatkoga u toj gastronomskoj kombinaciji iz snova mogu uživati i kod kuće uz Žaklinine slatke recepte.
Kolač od mrkve
Sastojci:
- 8 jaja
- 1 žlica vode
- 200 g meda
- 200 g brašna (integralnog)
- 400 g mljevenih lješnjaka ili badema
- 400 g naribane mrkve
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjak miksajte sa žličicom vode. Dodajte med, brašno, lješnjake, mrkvu, cimet i prašak za pecivo. Umutite bjelanjke u snijeg i lagano umutite u smjesu sa žumanjcima. Pripremite kalup promjera 28 cm i pecite na 200°C nekih 30-35 minuta.
Ako ste alergični na gluten, brašno možete zamijeniti sa 100 grama naribane mrkve i 100 grama lješnjaka, možete eventualno po potrebi dodati i jaje više.
Tortice pistacija i malina
Sastojci za prhko tijesto:
- 175 g brašna
- 3 žlice šećera
- 0,5 žličica soli
- 125 g hladnog maslaca
- 1 jaje
Sastojci za kremu od pistacija:
- 100 g maslaca
- 150 g šećera
- Zajedno umutiti da se dobro sjedini
- 4 jaja, dodavati jedno po jedno, a kad se sve dobro sjedini dodati:
- 150 g mljevenih pistacija
- 150 g bademovog brašna
- 30 g brašna
Sastojci za kremu od vanilije
- 400 ml mlijeka
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 1 štapić vanilije
- 25 g brašna ili gusnela
- 500 g svježih malina
Priprema:
Od navedenih sastojka napravite prhko tijesto, ostavite minimalno 30 minuta u hladnjaku pa razvaljajte u male kalupe za tortice. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180°C 10-15 minuta.
U međuvremenu napravite kremu od pistacije i napunite ravnomjerno pečene tortice te opet vratite u peć na 180 ° C cca. 10 minuta. Ostavite tortice da se ohlade.
Za kremu od vanilije zakuhajte mlijeko. U širem loncu ugrijte 300 ml mlijeka i šećer. U međuvremenu u posudi izmiksajte žumanjke, brašno, ostatak mlijeka i vaniliju. Zagrijano mlijeko ulijte u smjesu od žumanjaka. Vratite kremu u loncu na vatru i uz stalno miješanje s pjenjačom, kako vam krema ne bi zagorjela, skuhajte kremu dok ne dobijete željenu gustoću. Kremu ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje, stavite na hlađenje, ali prije toga posudu prekrijte folijom da se na površini ne bi stvori korica. U ohlađenu kremu dodajte slatko tučeno vrhnje. Kremu od vanilije našpricajte s dresir vrećicom na ohlađene tortice i dekorirajte svježim malinama.
Čokokaramel torta
Sastojci za biskvit:
- 165 g bjelanjaka
- 60 g šećera
- 100 g maslaca
- 75 g šećera u prahu
- 100 g žumanjaka
- 33 ml mlijeka
- 200 g bademova brašna
Sastojci za hrskavi dio:
- 200 g mliječne čokolade
- 100 g zdrobljenih vafla
Sastojci za mousse od tamne čokolade:
- 200 g tamne čokolade
- 60 ml punomasnog mlijeka
- 3 žumanjka
- ½ mahune vanilije
- 240 ml slatkog vrhnja
Sastojci za mousse od karamele:
- 200 g šećera
- 240 ml slatkog vrhnja
- 10 g želatine
- 480 g tučenog vrhnja
Priprema:
Bjelanjke i šećer umutite u čvrstu meringu. U drugoj zdjeli miksajte maslac sa šećerom u prahu, pa dodajte žumanjke i mlijeko. Lagano dodajte snijeg od bjelanjka i bademovo brašno. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 nekih 15-20 minuta.
Za hrskavi dio, rastopite mliječnu čokoladu na pari. Dodajte smrvljene vafle. Ulijte ovu smjesu na biskvit i ravnomjerno rasporedite na ohlađeni biskvit. Staviti na hlađenje 30 minuta.
Za mousse od čokolade, zagrijte mlijeko i prelijte preko žumanjaka, pa sve skupa preko sjeckane čokolade. Dodajte vaniliju. Ostavite na stranu da se malo ohladi. U međuvremenu istucite vrhnje u snijeg (ne prečvrsti) i umiješajte lagano u čokoladu. Mousse ravnomjerno rasporedite preko biskvita s hrskavim dijelom. Stavite na hlađenje minimalno četiri sata.
Za mousse od karamele prvo natopite želatinu u hladnoj vodi pa onda napravite karamel od šećera koji otopite do zlatno smeđe boje u koji ulijete toplo slatko vrhnje i kuhate dok se smjesa ne sjedini. Maknite karamel s vatre i dodajte želatinu. Istucite vrhnje u šlag (ne prečvrsti) i pažljivo umutite u ohlađeni karamel. Mousse od karamela možete ravnomjerno rasporediti preko čokoladnog sloja ili možete s dresir vrećicom dekorativno našpricati.