Dok se veselimo ukusnoj i finoj hrani za vrijeme blagdana, na Badnjak je tradicija posta pa se jede riba, najčešće bakalar
Na Badnju večer, kada se čeka Kristovo rođenje, tradicionalno se u mnogim hrvatskim krajevima kao glavno jelo priprema bakalar. No ako ste se ove godine zaželjeli neke druge ribe prema dobroj recepturi, imamo tri vrhunska jela za vas. Slavni kuhar Tomislav Karmarko, dobitnik mnogih nagrada, spremio je tri idealna recepta za Badnjak. Karamarko radi u Falkensteinerovom hotelu Adriana i gostima rado sprema jela sa svježom ribom pa je zato preporučio kombinacije s brancinom, tunom i lososom.
File lososa s koricom od začinskog bilja
Sastojci:
140 g svježeg lososa
40 g riže
35 g svježeg začinskog bilja
2 fete tosta
1 jaje
2 g čilija suhog
120 g svježe rajčice
50 g tikvice
riblje kosti i povrće za temeljac
1 dcl bijelog vina
20 g tvrdog sira za ribanje
sol, papar
1 dcl maslinova ulja
Postupak: riblje kosti s povrćem staviti kuhati u 1l vode,posoliti,popapriti i staviti malo m.ulja. Luk narezati na sitno, zažutiti u tavi na maslinovu ulju, dodati rižu, kratko dinstati, dodati kosani peršin, zaliti vinom, prokuhati i kuhati podlijevajući temeljcem. Dodati povrće rezano na kockice. Rajčice oguliti, izvaditi sjemenke, izrezati na kockice te lagano dinstati na luku, začiniti i ostaviti da se lagano pirja. Lososa posoliti, popapriti, zauljiti, a začinsko bilje, sir i tost sitno skosati nožem, pa dodati razmućeno jaje, sve dobro izmiješati i tom smjesom premazati losos. Peći pet minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C. Tikvice začiniti i prepeći na tavi. Losos položiti na rižoto, dodati žličnjake od pirjanih rajčica i posložiti tikvice. Ukrasiti s malo svježeg začinskog bilja.
Rolani brancin poširan u bijelom vinu s kuhanim povrćem
Sastojci:
brancin svježi 180 g 1 kom.
poriluk 0,50 kg
maslinovo ulje 0,03 l
bijelo vino 0,10 l
bjelanjak 0,25 kg
vrhnje za kuhanje 0,06 l
sol 0,003 kg
papar 0,0005 kg
peršin 0,05 kg
korjenasto povrće 0,10 kg
svježe šparoge 0,06 kg
mrkva 0,10 kg
svježi krastavac 0,15 kg
svježi matovilac 0,08 kg
svježa rajčica 0,10 kg
umak od rakova 0,15 l
Postupak: ribu filetirati, izvaditi sitne kosti i skinuti višak mesa. Riblje meso samljeti s vrhnjem, bjelanjkom, začinima i kosanim peršinom, dodati maslinovo ulje. Riblje filete začiniti ,namazati ribljom smjesom, pokriti zelenim dijelom poriluka, zarolati i lagano kuhati (poširati) u bijelom vinu s korjenastim povrćem. Povrće lijepo obraditi i skuhati u slanoj vodi, krastavac i rajčicu oguliti i rezati na štapiće, matovilac dobro oprati. Sve dijelove složiti na tanjur i dodati umak.
Tagliata od jadranske tune s rižotom od povrća
Sastav za 6 osoba:
svježa tuna (file) 0,700 kg
crni sezam 0,030 kg
bijeli sezam 0,030 kg
sol 0,003 kg
papar 0,001 kg
maslinovo ulje 0,100 lit
crveni luk 0,150 kg
češnjak0,015 kg
peršin list 0,010 kg
bijelo vino 0,060 lit
mrkva 0,080 kg
tikvica 0,100 kg
poriluk 0,100 kg
riža 0,250 kg
riblji temeljac 0,600 lit
Postupak: crveni luk zažutiti na maslinovu ulju, dodati mrkvu i poriluk rezan na kockice te sitno kosani češnjak. Dodati rižu, kratko dinstati te zaliti bijelim vinom, pirjati pomalo zalijevajući temeljcem. Kad je riža skoro kuhana, dodati još tikvice rezane na kockice, sol, papar, kosani peršin i žlicu maslinova ulja. Tunu rezati na pravokutne komade dužine 6-7 cm i debljine tri cm, začiniti solju i paprom, uvaljati u izmiješani crni i bijeli sezam te kratko prepeći sa svih strana na roštilju ili tavici. Prepečenu tunu ostaviti par minuta na toplom mjestu, poslužiti s rižotom od povrća.