Ah, to svakodnevno kuhanje zbog svih drugih obveza najčešće je prava muka, posebno što rijetko kada u radnim danima imamo vremena za isprobavanje noviteta. No, uz malo više organizacije i promjenu starih navika, uštedjet ćete koju dragocjenu minutu, bez obzira na to što kuhate
Pročitajte recept prije čitanja
Kuhate li jelo koje ne pripremate često, prvo i osnovno pravilo jest pročitati recept. Osim što ćete tako biti sigurni da sve sastojke imate kod kuće, otprilike se možete organizirati oko pripreme namirnica. Primjerice, dok ne zavrije voda za tjesteninu ili se peče meso, stignete nasjeckati sve za salatu pa je kasnije samo začinite.
Sprej za pečenje
Može vam uštedjeti vrijeme ako radite jela s medom, čokoladnim namazima ili nekim gustim melasama. Mjericu ili žlicu prethodno poprskajte sprejem pa će sve lakše skliznuti, a vi se nećete mučiti da sve odvojite prstima.
Posuda za otpatke
Još jedan mali, ali koristan trik je da odredite jednu plastičnu zdjelu za ostatke hrane i koristite je tijekom cijelog postupka pa na kraju bacite sve zajedno u smeće. To je ujedno i savjestan način odvajanja otpada i ušteda vremena ako kompostirate.
Što se nekad gulilo, danas se jede s korom
Naše su bake i majke većinom gulile povrće kao što su krastavci, ali kada god imate pri ruci organsko povrće za koje ste uvjereni da nije tretirano pesticidima, koru nemojte guliti. Tako će, primjerice, mladi krumpir biti vrlo ukusan ako je pečen u kori, a u kori jabuke ima vrijednih vitamina.
Ribanje, umjesto sjeckanja
Mrkvu ili češnjak brže ćete naribati nego narezati, a opet će biti ukusni u jelima ili salatama. Jednako si tako možete pomoći s krastavcima koje želite narezati na ploške i uštedjeti vrijeme.
Maslac
Za većinu slastica potreban je omekšan, a najbrži način da to postignete nije u mikrovalnoj pećnici, već hladnoj vodi. Maslac narežite na manje komade, dobro zatvorite u plastičnu vrećicu i nakratko potopite u hladnu vodu.
Povrće je ukusno i iz pećnice
Umjesto kuhanja da se povrće skuha, a prethodno zavrije voda, ispecite ga u pećnici. Većina povrća, osim izuzetaka poput krumpira, u pećnici je vrlo brzo gotova, a potrebno mu je samo malo ulja i soli. Za slatkast, karameliziran okus dodajte i malo meda pa imate pravu poslasticu.
Ne zaboravite poklopac
Ovo je jednostavno stvar navike, a ako je nemate, vrijeme je za promjene. Sve ćete brže skuhati ako lonac s vodom odmah poklopite jer će brže zavreti.