ČEŠĆI JE KOD ŽENA

Trnci, obamrlost i bol u ruci: Imate li i vi simptom karpalnog kanala? Evo kako ga prepoznati

07.09.2024 u 19:38

Bionic
Reading

Sindrom karpalnog kanala je stanje koje se javlja kada dolazi do pritiska na medijalni živac u zapešću, zbog čega nastaju neugodni simptomi

Ako ste primijetili da vam se često javljaju obamrlost i trnci u prstima, bol u zapešću ili slabost u rukama, moguće je da patite od sindroma karpalnog kanala.

Medijalni živac prolazi kroz uski prolaz u zapešću nazvan karpalni kanal s tetivama koje omogućuju savijanje prstiju. Kada dođe do oticanja tetiva ili povećanog pritiska unutar kanala, dolazi do kompresije živca, što uzrokuje neugodne simptome.

Među najčešćima su obamrlost, trnci i nespretnost pri obavljanju svakodnevnih zadataka, kao što je držanje volana ili zakopčavanje odjeće.

Pogledajte najljepše vjenčanice slavnih ljepotica Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Problemi se najčešće javljaju noću ili nakon aktivnosti u kojima su korišteni prsti i zapešća, poput tipkanja, pisanja ili korištenja miša.

Sindrom karpalnog tunela češći je kod žena

Ovaj sindrom vrlo je čest. Naime procjenjuje se da je jedan od pet posjeta klinici u Sjedinjenim Državama posljedica sindroma karpalnog tunela, a finska studija pokazala je da se oko tri posto stanovništva podvrgne kirurškom zahvatu za njegovo ublažavanje.

Čini se da sindrom više pogađa žene nego muškarce i, iz razloga koji tek čekaju konkretnija pojašnjenja, češće pogađa Amerikance nego stanovnike drugih zemalja.

Da bi ustanovili imate li zaista sindrom karpalnog tunela ili ne, liječnici ispituju stanje pacijenata koristeći tri vježbe, a možete ih kod kuće napraviti i sami.

Test podizanja ruku

Podignite i držite ruke iznad glave, držeći laktove i ramena opuštenima. Oko 75 posto osoba sa sindromom karpalnog kanala razvit će simptome (poput trnaca, boli i/ili obamrlosti) unutar dvije minute, a 98,5 posto osoba bez sindroma karpalnog kanala neće razviti simptome tijekom izvođenja ovog pokreta.

Phalenov test

Savijte ruke dolje pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na podlakticu, a zatim pritisnite zapešća jedno o drugo (nokti bi vam se trebali dodirivati). Ako razvijete simptome unutar minute, test se smatra pozitivnim.

Tinelov znak

Lagano tapkajte bazu zapešća zahvaćene ruke s dva prsta, ponavljajući to do 60 sekundi. Pozitivan Tinelov znak je kada osjetite trnce ili čak 'električne udare'.

Ovi testovi, naravno, nisu savršeni, ali mogu pomoći u smjeru utvrđivanja dijagnoze. Važno je posjetiti liječnika koji će detaljno procijeniti osjet i mišiće ruku te isključiti druge moguće uzroke. U nekim slučajevima liječnik može preporučiti dodatne pretrage, poput studije provodljivosti živaca, kako bi potvrdio dijagnozu.

Što uzrokuje sindrom karpalnog kanala?

Iako podaci nisu jednoznačni kada je riječ o tome uzrokuju li aktivnosti poput rada na računalu ovaj sindrom, utvrđeno je da su određeni ponavljajući zadaci, poput tipkanja, povezani s razvojem sindroma karpalnog kanala.

Vrijedi imati na umu i da neka istraživanja pokazuju da je sindrom karpalnog kanala češći kod onih koji rade na poslovima koji nisu povezani s računalima, tako da konačne odgovore o uzrocima još uvijek čekamo.

Istraživanja o utjecaju pametnih telefona su ograničena, no saudijska studija provedena na gotovo 300 ljudi otkrila je da su osobe koje su koristile pametne telefone između četiri i sedam sati dnevno imale veći rizik od razvoja sindroma karpalnog kanala u usporedbi s onima koji su ih koristili manje od sata dnevno.

Kada je riječ o tome zašto ovaj sindrom češće zahvaća žene, najvjerojatniji razlog jest taj što je karpalni kanal kod žena uži nego kod muškaraca.

Također, čimbenici poput pretilosti, dijabetesa i trudnoće povećavaju rizik od sindroma karpalnog kanala. U slučaju trudnoće, simptomi se često pogoršavaju u trećem tromjesečju, ali se mogu povući nekoliko tjedana nakon poroda.

Oblik kostiju zapešća također igra ulogu, a to, s nasljednim stanjima poput reumatoidnog artritisa, može biti razlog za to što se ovo stanje češće pojavljuje u istoj obitelji.

Kako se liječi sindrom karpalnog kanala?

Simptomi sindroma karpalnog kanala često su izraženiji noću i mogu probuditi osobe iz sna. U tim slučajevima može pomoći nošenje udlage za zapešće tijekom kraćeg razdoblja.

Liječnici također mogu razmotriti injekciju steroida u karpalni kanal, koja može smanjiti upalu i tako smanjiti pritisak. Ipak, u nasumičnom kontroliranom ispitivanju oralni nesteroidni protuupalni lijekovi nisu se pokazali učinkovitim u ublažavanju simptoma.

Osobe s umjerenim do teškim simptomima, poput nemogućnosti obavljanja kućanskih poslova zbog slabosti ruke, ili one s ozbiljnim abnormalnostima medijalnog živca, otkrivenih specijaliziranim testovima, mogu se podvrgnuti kirurškom zahvatu nazvanom oslobađanje karpalnog kanala.

Ova operacija često se izvodi pod lokalnom anestezijom, a oporavak nakon nje je brz i lagan.

Kada posjetiti doktora?

Ako imate neke od navedenih simptoma te se oni učestalo ponavljaju, imajte na umu da postoji i druga stanja koja bi ih mogla uzrokovati, a ne isključivo navedeni sindrom.

Artritis, Raynaudova bolest, naprezanje zapešća ili druge neuropatije koje nisu povezane s medijalnim živcem također imaju slične simptome pa je važno porazgovarati s liječnikom kako biste dobili ispravnu dijagnozu.