iznenađujući podaci istraživanja

Ultra-prerađene namirnice ipak nisu toliko loše? Samo ove dvije hitno treba maknuti sa stola

03.09.2024 u 21:52

Bionic
Reading

U kategoriju ultra-prerađenih namirnica uvrštavaju se gazirana pića, mesne prerađevine poput slanine i salama, različite zaslađene žitarice (müsli ), kupovni keksi i torte te čipsevi, isl.

Znanstvenici s Harvarda otkrili su da su zaslađena pića i mesne prerađevine jedine ultra-prerađene namirnice koje povećavaju rizik od srčanih i moždanih udara.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od medicinskih sestara i zdravstvenih djelatnika kako bi ispitali rizik od kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca i moždanih udara uzrokovanih konzumacijom različitih ultra-prerađenih namirnica.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Što je ultra-prerađena hrana?

Ultra-prerađena hrana ima visok udio masnoće, šećera i soli, nizak udio proteina i vlakana te sadrži umjetna bojila, sladila i konzervanse.

Pojam pokriva hranu koja sadrži sastojke koje osoba ne bi dodala kad kuha kod kuće — poput kemikalija, boja i konzervansa. Gotova jela, sladoled, kobasice, pržena piletina i kečap neki su od najpopularnijih primjera.

Razlikuju se od prerađene hrane, koja se obrađuje kako bi duže trajala ili poboljšala okus, poput suhomesnatih proizvoda, sireva i svježeg kruha. Ultra-prerađena hrana, kao što su kobasice, žitarice, keksi i gazirana pića, formulacije su napravljene uglavnom ili u potpunosti od tvari dobivenih iz hrane i aditiva.

Hrana je obično prepuna šećera, ulja, masti i soli, kao i aditiva, poput konzervansa, antioksidansa i stabilizatora, koji pritom i poboljšavaju okus.

Pod svaku cijeni izbjegnite zaslađena pića, salame, hrenovke...

Međutim, ispostavilo se da nisu sve namirnice ovog tipa toliko nezdrave kao što se mislilo. Pokazalo se da jogurt, kruh i žitarice od cjelovitog zrna, te dio grickalica zapravo smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti - a pod svaku cijenu treba izbjegavati tek zaslađena pića i namirnice poput salama, kobasica i hrenovki.

'Veliki je problem što je toliko hrane klasificirano kao ultra-prerađeno, jer pojedine namirnice poput jogurta, umaka od rajčice ili kruha od cjelovitog zrna zbog visokog udjela vlakana, vitamina i minerala zapravo imaju potencijalne benefite za zdravlje', rekao je autor studije profesor Gunter Kuhnle za Daily Mail i dodao:

'Većina studija pokazuje da osobe koje konzumiraju puno bezalkoholnih pića s visokim udjelom šećera imaju veću vjerojatnost oboljeti od dijabetesa, pretilosti, i drugih bolesti. Dakle, kada je riječ o srčanim oboljenjima, podaci pokazuju da zaslađena pića i mesne prerađevine imaju velik utjecaj, dok je ostalo neutralno.'