Pesto nije isključivo onaj poznati zeleni umak iz Genove. U Italiji postoje razne regionalne varijacije, a jedna posebno zanimljiva dolazi s otoka Pantelleria i zove se pesto pantesco. Ovaj jedinstveni pesto ističe se svojom ružičastom bojom, koju duguje dodatku rajčica
Ono što pesto pantesco. čini posebnim je kombinacija okusa: slani kapari daju mu intenzivnu dubinu, dok menta unosi osvježavajuću notu. Iako tradicionalni recept nalaže guljenje rajčica i odstranjivanje sjemenki, ovaj pesto zadržava izvrsnu aromu čak i kada se koriste cijele rajčice.
Ako želite crveniji i glatkiji pesto trebate prije pripreme ogulili rajčice i očistiti ih od sjemenki. Stavite lonac vode da prokuha na jakoj vatri ili zagrijte vodu u kuhalu. Imajte u blizini veliku zdjelu ledene vode. Oštrim nožem za guljenje zarežite plitko X na dnu svake rajčice. Stavite rajčice u kipuću vodu na 10 do 15 sekundi. Pomoću šupljikave žlice prebacite ih u ledenu vodu. Pustite da odstoje minutu, zatim ih ocijedite i ogulite. Prepolovite rajčice, zatim im ostružite sjemenke prije nego što nastavite s receptom.
Potrebni sastojci
- ½ kg rajčice oguljenih i grubo nasjeckane
- 1 šalica blanširanih badema, grubo nasjeckanih
- 3 žlice slanih kapara, ispranih i namočenih, zatim ocijeđenih
- 1 šalica svježih listova bosiljka
- 1 šalica svježih listova metvice
- 2 češnja češnjaka
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- morska sol (po želji)
Priprema
U multipraktiku izmiksajte rajčice, bademe, kapare, bosiljak, metvicu i češnjak dok ne postanu krupni. S uključenim procesorom hrane dodajte maslinovo ulje i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kušajte i po želji posolite.
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Kad je tjetsteina gotova izmiješajte je s pestom i poslužite. Pospite naribanim parmezanom po želi.
Pomiješajte s tjesteninom, koristite kao preljev za crostine ili poslužite kako želite.