istine i mitovi

Jeste li i vi povjerovali u ove mitove o zdravlju? Stručnjaci upozoravaju na posljedice

31.08.2024 u 20:45

Bionic
Reading

Znanstvenici ističu da su neki od aktualnih zdravstvenih trendova, naveliko hvaljenih na društvenim mrežama, posve beskorisni, a potencijalno i štetni

Svake godine pojavi se barem jedan trend u njezi kože, mršavljenju ili općenitom pokušaju poboljšanja zdravlja te postane toliko popularan da u njemu mnogi vide spas za sve. No oni su vrlo rijetko dokazani, a koliko mogu biti štetni, sazna se često kada je već prekasno za to.

Od toga da ćete se riješiti svih problema sa zubima mućkanjem jestivih ulja u ustima do čišćenja lica pomoću flastera; ove godine neki su trendovi stekli veliku popularnost - neopravdano.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Naime stručnjaci su za New York Times razotkrili ove zdravstvene mitove te utvrdili da većina nema nijedan dokaz koji bi ih potkrijepio, a neki su i potencijalno štetni.

Trend: Jabučni ocat lijek je za sve

Vjerojatno ste i sami naišli na barem jedan video u kojem netko pije žlicu jabučnog octa pomiješanog s vodom, nadajući se da će mu to pomoći smanjiti obujam struka, poboljšati izgled kože, smiriti želudac i smanjiti nagle skokove razine šećera u krvi.

I to nije novost. Jabučni ocat jedan je od najstarijih narodnih lijekova, korišten tisućama godina, a neke njegove pogodnosti su i znanstveno dokazane. No mnoge od obećanih dobrobiti nikada nisu istražene, a kamoli dokazano valjane.

Trend: Kreme uklanjanju crne krugove ispod očiju

Ako uđete u bilo koju trgovinu s kozmetikom, lako biste se mogli osjetiti preplavljeni širokom ponudom proizvoda koji obećavaju uklanjanje svake nesavršenosti na licu.

Kreme za posvjetljivanje područja ispod očiju posebno su primamljive u kulturi opsjednutoj mladošću. No stručnjaci kažu da nema dokaza o njihovoj učinkovitosti, a jedan je čak izravno rekao: 'Mislim da nijedna od njih ne djeluje', piše New York Times.

Trend: Flasteri za prištiće protiv nepravilnosti

Ovi mali flasteri dolaze u simpatičnim oblicima i bojama, poput pastelnih srca, krugova i zvjezdica. Na društvenim mrežama influenceri ih dramatično skidaju pred kamerom, otkrivajući na njima ostatke prištića koji su im bili na licu.

@drwhitneybowebeauty @drwhitneybowe breaks down hydrocolloid bandages...unfortunately not great for the environment, but sooo satisfying to take off! #skincarepatches #drwhitneybowebeauty ♬ original sound - Dr. Whitney Bowe Beauty

Stručnjaci kažu da neke verzije ovih flastera mogu pomoći pri zacjeljivanju, ali neće djelovati na sve vrste prištića — i sigurno nisu zamjena za redovitu rutinu njege kože. Štoviše, neki flasteri mogu pogoršati iritaciju.

Trend: Ispiranje usta jestivim uljima

Ispiranje usta jestivim uljima također se prakticira tisućljećima, a ove godine promoviraju ga i nove generacije na društvenim mrežama. Influenceri tvrde da ova praksa, koja podrazumijeva mućkanje ulja poput kokosovog, maslinovog, suncokretovog ili sezamovog, nekoliko minuta dnevno može spriječiti karijes i povlačenje desni te izbijeliti zube.

Međutim znanstvenici i stomatolozi kažu da nedostaju dokazi za to, a ako se ne provodi pravilno, ova praksa može izazvati želučane tegobe i - začepljenje cijevi odvoda.

Stručnjaci naglašavaju i da ne treba koristiti pastu za zube s ugljenom jer njezina abrazivnost može istrošiti zubnu caklinu i, s vremenom, povećati rizik od pukotina, karijesa, mrlja i drugih problema.

Trend: Dijete za dugotrajno mršavljenje

Strogi planovi prehrane gotovo da su iščezli uslijed pojave lijekova poput Ozempica, ali mnogi i dalje čvrsto vjeruju da će im rigorozna dijeta pomoći zauvijek skinuti kile.

No stručnjaci su za New York Times razbili i ovaj mit. Tvrde da vam dijeta može pomoći da izgubite nekoliko kilograma u kratkom roku, ali vjerojatno nećete zauvijek zadržati tu težinu. Osim toga, dijete mogu donijeti brojne štetne posljedice te je jedini put do trajno manje kilaže - zdrav način života.