Druženje uz hranu je dobro, a kad je hrana sir, onda je odlično!
Ako vam sirna plata zvuči previše ušminkano i pretenciozno, razmislite ponovno: to je samo više sireva na jednom mjestu, različitih, spremnih za dijeljenje, pikanje, uživanje, kombiniranje… I najjednostavniji snack za druženje, za koji ne trebate kuhati, peći i sjeckati, već samo malo narezati pa pripremiti pokoji tanjurić i viličicu više!
Zaista ne trebate biti stručnjak da biste s prijateljima uživali uz sirne zalogaje, čašicu razgovora i vina – dovoljno je da svladate ovih 5 jednostavnih pravila.
1. Prvo brojke
Ne brinite se, za finu sirnu platu nije uvjet da servirate velike količine sira - tajna je u kombiniranju. Držite se ovog pravila: poslužite neparan broj, najmanje tri vrste sira (kod sireva na plati vrijedi isto što i kod cvjetova u buketu i neka budu različite boje, teksture i tvrdoće!). Servirate li sirnu platu kao predjelo, poslužite najviše pet vrsta, a u slučaju desertne plate, možete se zaigrati i poslužiti čak devet vrsta sireva. I ne paničarite ako nemate dovoljno veliku platu, sireve možete servirati i na nekoliko manjih tanjura ili dasaka.
2. Tajming
Ne čekajte zadnji čas! Izvadite sireve iz hladnjaka najmanje pola sata prije posluživanja jer tekstura, okusi i aroma sireva najbolje dolaze do izražaja na sobnoj temperaturi.
3. Izbor dodataka
S kruhom nećete pogriješiti, ali budite maštoviti: svježi ili tostiran, narezan na manje kockice ili pak slatki kruh s đumbirom odlična su ideja. Ciabatta je izvrsna uz svježe sireve poput mozzarelle, raženi kruh uz edamer, a topli baguette slaže se sa svim sirevima! Odličan su izbor i krekeri ili grisini, kao i voće. Kad smo već kod voća, dodajte i džemove – slatke, gorke, s komadićima, med ili tapenade…
4. Poredak
Sireve poredajte od najblažih prema najintenzivnijima, u smjeru kazaljke na satu. Ako poslužujete sireve vrlo intenzivnih aroma, odvojite ih od blažih i poslužite zasebno.
5. Ostavite koru
Pobrinite se da svaki komad ima i dio kore. Pritom ogulite komadiće voska ili plastike, tako da ostane samo jestivi dio kore. Ne preporučujemo korištenje istog noža za sireve s plijesnima i blaže sireve!
Osim ovih osnovnih pravila, pustite mašti na volju – pripremite glavne informacije o sirevima i kartice s nazivima, pa organizirajte sirni kviz…
Još korisnih savjeta, pravila i ideja na koje sve načine uživati u siru čekaju vas na www.sirevi.hr.