Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, čini se da su znanstvenici na tragu otkrića dugoročnog života. Premda je poznato da prehrana iznimno utječe na brzinu starenja, stručnjaci tvrde da su upravo jabuke te koje imaju moć dugovječnosti
Istraživanje provedeno na mušicama ustvrdilo je da su one hranjene raznolikim voćem živjele 50 dana, dok su one
hranjene isključivo jabukama živjele i do pet dana dulje, a voćne mušice, bez obzira koliko bile male, dijele velik broj gena s čovjekom.
Osim što su mušice hranjene isključivo jabukama živjele 10 posto dulje, bile su sposobnije brže hodati, penjati se i znatno lakše raditi sve druge kretnje. Prema riječima znanstvenika, jabučni ekstrakt smanjuje razinu različitih biokemikalija koje sadrži drugo voće i povezan je s ublažavanjem nuspojava starenja.
Istraživači s kineskog Sveučilišta Hong Kong vjeruju da antioksidansi u ekstraktu jabuke uništavaju slobodne radikale, opasne spojeve za koje se smatra da su odgovorni za mnoge bolesti i za nuspojave starosti. Glasnogovornik američkog Chemical Societyja tvrdi: 'Rezultati istraživanja dobiveni pokusom s mušicama mogu se primijeniti i na ljude. Prethodnim istraživanjima već je dokazan pozitivan učinak jabučnog antioksidansa.'
Jedno drugo istraživanje otkrilo je da žene koje prakticiraju dijetu, ali redovito konzumiraju jabuke, imaju 20 posto manje šanse oboljeti od srčanih bolesti. Znanstvenici smatraju da se genetski kod jabuke dramatično promijenio prije nekoliko milijuna godina, prilikom čega su se brojni geni duplicirali omogućujući tom blagotvornom voću da izdrži znatno teže uvjete od drugog voća, a upravo se u tome, smatraju znanstvenici, krije dugovječnost jabuke.