za prste polizati

U ovim slasticama možete uživati bez grižnje savjesti

28.06.2017 u 06:35

Bionic
Reading

Slatkome je teško odoljeti, a pogotovo kada ste na dijeti koja vam zabranjuje šećer, vrhnje, maslac, čokoladu ili brašno. No da biste imali vitku liniju, nije se potrebno odreći uživanja u slatkome. Važno je samo pomno odabrati namirnice u kojima možete uživati bez imalo grižnje savjesti. Pitate se kako? Uz pomoć ovih šest niskokaloričnih i zdravih slastica koje ne sadrže šećer, nećete prekinuti dijetu ni mučiti muku s kilogramima

Ne uspijevate li izdržati ni dan bez čokolade ili deserta, izbjegavanje slastica i pridržavanje rigoroznih dijeta koje ne dozvoljavaju slatko, mogli bi samo još pojačati tu želju. No, vjerujte nam, nema potrebe da se odričete slatkog.

Ključ uspjeha nije samo u doziranju, već i u pravilnom odabiru namirnica. Umjesto da posegnete za omiljenom čokoladicom ili keksima, radije odaberite slastice koje se spravljaju od visoko nutritivnih namirnica koje imaju manji glikemijski indeks te imaju ulogu zdravih zaslađivača, poput datulja, suhog voća ili orašastih plodova.

Uz pomoć ovih šest zdravih slastica koje ne sadrže šećer, nećete se morati odreći slatkog, a najbolje od svega je što nisu prijetnja vašoj liniji na kojoj marljivo radite za ljeto.

1. Sirova torta sa šumskim voćem

Sastojci:

  • 220 g oraha
  • 180 g datulja
  • prstohvat soli
  • 300 g indijskih oraščića
  • 100 g kokosovog ulja
  • 140 g meda ili agavinog sirupa za vegane
  • štapić vanilije
  • 100 ml soka od limuna
  • 170 g šumskog voća

Priprema:

1. Datulje namočite u vodi dvadesetak minuta te im skinite kožicu i uklonite košticu. Datulje, orahe i zlićicu soli stavite u mikser kako bi ih usitnili. Smjesa je gotova kad od nje možete oblikovati kuglicu koja se ne rasipa.

2. Smjesu utisnite u kalup promjera 24 centimetara na koji ste prethodno stavili prozirnu foliju.

3. Kokosovo ulje i med otopite te ih zajedno s ocijeđenim indijskim oraščićima, sjemenkama vanilije i sokom od limuna izmiksajte u kremu.

4. Malo vise od polovice kreme razmažite po podlozi od oraha, a u drugu polovicu dodajte šumsko voće te ponovno sve zajedno izmiksajte kako bi se sve sjedinilo. Kremu od šumskog voća stavite na bijelu kremu.

5. Tortu je potrebno držati nekoliko sati u zamrzivaču te je izvaditi 20 minuta prije posluživanja.

2. Chia puding s kokosom i bananom

Sastojci za dvije osobe

  • Za puding:
  • 30 g chia sjemenki
  • 200 ml kefira

Za dodatak pudingu:

  • banana
  • žličica cimeta u prahu
  • žlica kokosovih ljuskica
  • žličica ekstrakta vanilije

Priprema

1. U staklenku dodajte kefir i chia sjemenke. Promiješajte, zatvorite staklenku i ostavite u frižideru preko noći.

2. Sljedeći dan, prije posluživanja, u puding dodajte cimet i vaniliju te promiješajte.

3. Usitnite bananu te u čašu posložite bananu i puding u slojevima prema želji.

3. Čokoladni mousse od avokada

Sastojci (za dvije osobe)

zreo avokado

2-3 velike žlice meda (ovisno o ukusu)

¼ šalice kvalitetnog kakaa u prahu

Priprema

1. Zreli avokado prepolovite, uklonite košticu iz sredine i žlicom izdubite meso te ga stavite u blender ili sjeckalicu za hranu.

2. Dodajte kakao u prahu i med te miksajte dok ne dobijete svilenkastu kremu. Kušajte ga i po potrebi dodajte još meda ukoliko je potrebno.

3. Dobivenu smjesu prebacite u zdjelice za serviranje i držite u hladnjaku do posluživanja. Po želji ukrasite svježim sezonskim voćem, malinama, nektarinama ili trešnjama.

4. Energetske pločice

Sastojci

  • 3 banane (350 g)
  • 200 g zobenih pahuljica
  • 520 g miks oraha, badema, sezama, suhih šljiva, suhih marelica, suhog grožđa, brusnica, suhih smokvi
  • žlićica ekstrakta vanilije

Priprema

1. Suhe šljive, marelice, smokve, orahe i bademe narežite na male komadiće, dodajte suho grožđe, brusnice, sezam i 100 grama zobenih pahuljica. Ostalih 100 grama zobenih pahuljica sameljite u mikseru i dodajte u smjesu.

2. Banane dobro izmiksajte sa štapnim mikserom ili ih dobro izgnječite uz pomoć vilice.

3. Izgnječene banane i vaniliju dodajte u pripremljeno suho voće te sve skupa dobro promiješajte.

4. Pleh prekrijte papirom za pečenje. Masu  ravnomjerno dodajte u pleh, zagladite ju nožem i dobro pritisnite rukama ili žlicom. Smjesu pecite na 180 °C otprilike 25 minuta.

5. Kada se smjesa ohladi, razrežite ju na jednake komade.

5. Zdrave kuglice

Sastojci  (za 30 kuglica)

  • 170 g mljevenih oraha/ badema/ lješnjaka/ indijskih oraščića
  • 200 g datulja
  • 2 žlice kokosa + 75 g za uvaljati kuglice
  • 25 g kokosovog ulja
  • 2 žlice kakaa u prahu

Priprema

1. Potopite datulje 15 minuta u toplu vodu. Zatim ih sameljite sa štapnim mikserom.

2. U drugoj posudi sameljite orahe/ bademe/ lješnjake/indijske oraščiće i dodajte kakao, kokos, kokosovo ulje i datulje. Sve dobro izmiksajte i rukama oblikujte kuglice.

3. Uvaljajte kuglice u kokos i stavite ih  u hladnjak na nekoliko sati da se smjesa stisne.

6. Cheesecake od bundeve

Sastojci

Za korice:

  • 4 jaja
  • 180 g (2 dl) pirea od bundeve
  • 12 žlica mljevenih mekinja
  • žličica mješavine začina za medenjake ili cimeta
  • 1 žlica sladila po želji

Za nadjev:

  • 300 g nemasnog sira (manje od 2% mm)
  • 3 dl nemasnog jogurta
  • 20 g želatine
  • 1 žlica sladila po želji
  • kakao za dekoraciju

Priprema

1. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. U drugoj posudi umutite žumanjke, propasirajte bundevu, mekinje, začin  za medenjake (ili cimet) i sladilo. U smjesu  polako špatulom umiješajte snijeg. 

2. Okrugli kalup promjera 24 centimetara obložite folijom, te u njega izlijte pola smjese i pecite na 180 °C. Kada se prva kora ispeče, izvadite je iz kalupa da se ohladi, a za to vrijeme u istom kalupu ispecite i drugu koru.

3. Dok se kore peku, umutite sir i dodajte mu jogurt i sladilo. 

4. Otopite želatin prema uputstvu s vrećice te ga dodajte u kremu od sira. Miješajte da se sastojci sjedine (smjesa će biti tekuća).

5. U kalup za torte stavite prvu koru, na nju prelijte polovicu kreme, potom stavite drugu koru i prelijte ostatkom kreme. Ostavite da odstoji preko noći u hladnjaku, pa sutradan pažljivo tankim nožem pređite između torte i kalupa kako bi se lakše odvojila.

6. Dekorirajte tortu kakao prahom.