Jagode se s punim pravom nazivaju supervoćem jer osim što su slatke, niskokalorične su i prepune hranjivih tvari
Ovih dana vas sigurno mame sa štandova, a kako im sezona ne traje dugo, najbolje je da što više uživate u njima jer su slatke, idealne za ukusne slastice i odlične za naš organizam.
Odlično zvuči podatak da šalica jagoda ima samo 49 kalorija! Mirisne i ukusne, jagode su idealno voće i za sve one koji se brinu za svoju liniju. Mnoge studije su dokazale da ubrzavaju metabolizam, smanjuju apetit i pomažu u kontroli razine šećera u krvi.
Jagode su prepune protuupalnih i antikancerogenih sastojaka, a vitamina C imaju čak i više od naranče ili grejpa.
Mnogi nisu sigurni kako odabrati jagode. Što je tamnije crvene boje, jagoda bi trebala biti slađa, iako one tamne i nakon što su ubrane pa ih dobro pregledajte. Slatke i zrele jagode imaju miris koji nas mami da ih probamo pa vam to također može poslužiti kao smjernica kod odabira i kupnje. I naravno, najbolje su one koje dolaze s lokalnog područja jer su najkasnije ubrane te su još uvijek svježe kada dođu u prodaju.
Trebate li još koji razlog za konzumiranje ovog slasnog voća?
Mnogi ih rado jedu sa šlagom, sladoledom ili prelivene čokoladom, a evo nekoliko jednostavnih recepata koje možete sami isprobati.
Desert s grčkim jogurtom, medom i jagodama
Sastojci za 4 čaše:
- mjerica grčkog jogurta (oko 20 dcl)
- 10-ak jagoda izrezanih na komadiće
- orasi ili bademi (po želji)
Priprema: za ovu jako finu slasticu bit će vam potrebno samo 10 minuta, a osim što je ukusna, vrlo je zdrava. Dakle stavite nekoliko žlica grčkog jogurta u četiri manje čaše ili zdjelice za sladoled. Zatim dodajte malo meda, a za ukras stavite komadiće jagoda i na vrh orahe ili bademe. Dobar tek!
Jagode s kremom u čaši
- za kremu: vrhnje za šlag
- mascarpone, oko 250 ml
- 2 žlice šećera u prahu
- žlica ekstrakta od vanilije po želji
Priprema: istucite vrhnje za šlag do pola te mu dodajte šećer, mascarpone i ekstrakt vanilije pa istucite do kraja. U zdjelice poredajte red svježe nasjeckanog voća ili onog iz kompota, dodajte red kreme, pa ponovno red voća i ukrasite na vrhu komadićima smrvljenih suhih keksića ili listića badema.
Pavlova s jagodama
Potrebni sastojci:
- 4 bjelanjka
- 250 g šećera
- prstohvat soli
- čajna žlica bijelog octa
- čajna žlica gustina
- čajna žlica ekstrakta od vanilije
- 600 g jagoda (prepolovljenih)
- 3 velike žlice šećera u prahu
- 350 ml vrhnja za šlag
Priprema: zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva. Olovkom napravite krug veličine velikog tanjura na papiru za pečenje. Istucite bjelanjke s prstohvatom soli dok se ne formiraju čvrsti vrhovi te polako dodajte žlicu po žlicu šećera, neprestano miješajući sve dok krema ne dobije sjaj. Dodajte zatim ocat, gustin i vaniliju.
Dobivenu smjesu raširite unutar kruga koji ste nacrtali na papiru za pečenje, vodeći računa o tome da krajevi budu malo viši od sredine. Pecite sat vremena te ugasite pećnicu i ostavite beze koru da se potpuno ohladi unutar pećnice. Kad je kora suha, nasjeckajte 150 g jagoda i izmiješajte ih s dvije žlice šećera u prahu u blenderu te procijedite. Istucite vrhnje s preostalim šećerom u prahu i rasporedite po beze kori. Na šlag stavite razrezane jagode i prelijte umakom koji ste dobili od jagoda i šećera. Po želji ukrasite kolač listićima svježe mente.