Ni 24 sata u danu nisu vam dovoljna da pripremite apsolutno sve što vam treba za sutrašnji uskršnji stol? Ukrašavanje pisanica, kuhanje šunke, a ne zaboravimo ni izradu pince i domaćeg kruha, koji će vam oduzeti i nekoliko sati, zaokupit će vas gotovo cijeli dan, a uz sve to napraviti desert, čini se kao nemoguća misija. No, ne mora biti. Uz ova tri jednostavna čokoladna recepta i vaše će nepce uživati
Torta Caprese, talijanski je slatki klasik koji potječe s prekasnog otoka Caprija. Danas se može naći u ponudi u svim krajevima Italije, a ovaj božanstveni kolač osvaja jednostavnošću i savršenim spojem čokolade i badema.
Talijanska poslastica ne radi se s brašnom već s fino mljevenim bademima, a najukusnija je dok je još mlaka, poslužena s malo tučenog slatkog vrhnja.
Potrebni sastojci (za kalup promjera 24 cm)
- 250 g bademovog brašna
- 250g tamne čokolade
- 130 g šećera
- 150 g maslaca
- 5 jaja
- Malo soli
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
Čokoladu i maslac otopite na pari i pustite da sa ohladi do sobe temperature. Za to vrijeme odvojite žumanjke od bjelanjaka, te od bjelanjaka i polovice šećera napravite čvrsti snijeg.
Žumanjke i ostatak šećera izmiksajte te im dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, sol, vaniliju, te sve zajedno izmutite na manjoj brzini. U smjesu zatim dodajte bademovo brašno koje ćete silikonskom špatulom pažljivo umiješati.
Zatim na red dolaze bjelanjci koje također pažljivo umiješajte u smjesu, prvo jednu trećinu te (špatulom, nikako ne mikserom), te zatim ostatak nježno miješajući.
Smjesu izlijte u kalup čije ste dno obložili papirom za pečenje, a rubove namastili te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C. Torta se peče oko 25 do 30 minuta, a u sredini mora ostati vlažna. Pospite je po želji šećerom u prahu i poslužite još mlaku s tučenim slatkim vrhnjem.
Ako niste raspoloženi za izradu torte Caprese, uvijek možete napraviti brzinsku čokoladnu tortu koja izgleda kao da ste joj posvetili puno truda i vremena, a zapravo je vrlo jednostavna i gotova u svega 15-ak minuta. Ova čokoladna rapsodija izmamit će vam osmijeh na lice, a svi koji ju probaju zasigurno će poželjeti i repete.
Za biskvit:
- 15 McVities Digestive keksa s čokoladnim preljevom
- 2/4 šalice otopljenog maslaca
- 2 žlice kvalitetnog kakaa
- šalica tamne čokolade
Za kremu:
- 3 šalice slatkog vrhnja
- 2 žlice maslaca
- 2 šalice tamne čokolade
Kekse, maslac i kakao usitnite u sjeckalici za hranu tako da se dobije mrvičasta smjesa. Zatim dodajte čokoladu i još koju sekundu obradite u sjeckalici kako bi se sastojci sjedinili. Dobivenu smjesu ravnomjerno raspodijelite u kalupu.
U posudu sa slatkim vrhnjem ubacite dvije žlice maslaca i ugrijte dvije minute u mikrovalnoj. U vruću smjesu dodajte kockice čokolade uz stalno miješanje, dok se čokolada ne otopi. Prelijte dobivenu kremu preko biskvita i poravnajte špatulom za kolače.
Ostavite u hladnjaku najmanje dva sata prije posluživanja. Izvadite tortu iz kalupa i pospite je kakaom te poslužite uz zagrijano šumsko voće i šlag po želji.
Nekad popularne rolade s vremenom su izašle iz mode, no mi vam donosimo recept koji ćete zasigurno obožavati. Modernija i sofisticiranija verzija omiljene rolade s kremom od mascarponea i vrhnja i laganog čokoladnog biskvita gotova je u tren oka, a prikladna je i za početnike u kuhinji.
za tijesto
- 60 g kakaa
- 60 ml vruće vode
- vanilin šećer
- 30 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 7 jaja
- Pola žličice praška za pecivo
za kremu
- 200 ml vrhnja za šlag
- 150 mascarponea
- 2 velike žlice šećera u prahu
- 1 mahuna vanilije
za preljev
- 150 g čokolade
- 150 ml vrhnja i po želji malo šećera u prahu
Zagrijete pećnicu na 170 stupnjeva. Na veliki lim za pečenje (onaj iz pećnice) stavite papir za pečenje i lagano ga namastite maslacem.
U manjoj zdjeli izmiješajte kakao, vruću vodu i maslac. Razdvojite žumanjke i bjelanjke u dvije zdjele. Žumanjke istucite s polovicom šećera i vanilin šećerom. Kad smjesa postane kremasta i blijedožuta, dodajte joj smjesu s kakaom i dobro izmiješajte. U posebnoj zdjeli istucite bjelanjke, a kad se počnu formirati mekani vrhovi, dodajte im preostali šećer pa tucite dok ne dobijete čvrst snijeg.
Trećinu bjelanjaka dodajte u smjesu s jajima i kakaom te lagano promiješajte silikonskom špatulom. Dodajte i ostatak nježno miješajući da se ne stvore mjehurići zraka. Dobivenu smjesu istresite na pripremljeni lim i zaravnajte te stavite peći na 170 stupnjeva oko 15 - 18 minuta.
Tijesto izvadite da se ohladi i prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom.
Za preljev zagrijte vrhnje za šlag, maknite s vatre i u njega dodajte čokoladu (i po želji malo šećera u prahu). Ostavite da se malo ohladi i dok je još u tekućem stanju polijte po kolaču.
Istucite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu te mu dodajte vaniliju i mascarpone i na kraju izmiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu. Ohlađeno tijesto ravnomjerno premažite smjesom mascarponea i vrhnja pa zarolajte pomažući se pritom papirom za pečenje koji ćete polako uklanjati kako budete rolali.
Kad zarolate kolač do kraja, stavite ga u hladnjak na pola sata da se krema stisne. Nakon toga ga prelijte mlakim (ne smije biti vruć, jer će se krema rastopiti) preljevom i po želji ukrasite te stavite u hladnjak.
Izvadite kolač iz hladnjaka barem 15 minuta prije posluživanja.