recepti za poželjeti

Ukusna namirnica koja pomaže u mršavljenju i čuva srce

06.06.2017 u 06:43

Bionic
Reading

Osim što je ukusan i izvrsno odgovara brojnim jelima, avokado je čudotvorna namirnica koja je dobra za zdravlje, a najbolje od svega to je što pomaže u topljenju kilograma. Saznajte nešto više o ovoj visokovrijednoj tropskoj voćki i pripremite ukusna jela po našem izboru koja će oduševiti i vas i vaše ukućane

Avokado je u našim krajevima u posljednjih nekoliko godina doživio pravi bum, no u Srednjoj Americi i Meksiku stoljećima je jedna od najomiljenijih tropskih voćki od kojih je moguće pripremiti pregršt ukusnih jela. Prema legendama Maya, avokado je davao čarobne moći njihovim princezama, a danas vrlo dobro znamo da krije mnoštvo zdravstvenih blagodati.

Potječe iz prašuma Srednje i Južne Amerike, u kojima se počeo uzgajati prije osam tisuća godina, a u 16. stoljeću španjolski osvajači prenijeli su ga u Europu, odakle se dalje seli i u ostale dijelove svijeta. Danas ima više od 80 podvrsta avokada, a često se zbog svoje hrapave kore naziva i aligatorska kruška.

Vrlo vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje koje se koristi u kozmetičkoj industriji za njegu kože. Također, mnogi kuhari ga koriste umjesto maslinova ulja u pripremi jela. Europski mornari avokado su koristili kao maslac, a iako se u najvećoj mjeri upotrebljava u meksičkoj kuhinji, i Hrvati su prepoznali sve čari koje krije ova ukusna namirnica.

Ne samo da je izvrstan dodatak salatama i umacima, već je ova tropska voćka izvrstan saveznik u borbi protiv kilograma. Iako mnogi izbjegavaju avokado zbog toga što sadrži 30 grama masti i čak tri puta više kalorija od banane, riječ je o visokovrijednoj namirnici koja ima nezasićene masne kiseline, potrebne za zdravlje srca i krvožilnog sustava, pa čak i mršavljenje.

Avokado ima brojna ljekovita svojstva. Štiti od raka dojke i prostate te je bogat izvor vitamina A, C, E, folne kiseline, kalcija, željeza i kalija, a sadrži i željezo, bakar, fosfor i magnezij te se smatra jednim od najboljih izvora vlakana među svim voćem i povrćem.

U slučaju da su vam čitajući ovaj tekst potekle sline, donosimo vam tri jednostavna i super ukusna recepta koji će vas zasigurno oduševiti, a najbolje od svega je to što nećete imati grižnju savjesti dok ih jedete. U slast!

Umak guacamole

Sastojci za dvije osobe:

  • avokado
  • žlica limunova soka
  • mladi luk
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1/2 ljuta papričica
  • sol

Priprema:

Avokado ogulite i očistite od koštica. Nakapajte ga limunovim sokom, a zatim vilicom usitnite. Dodajte nasjeckani mladi luk, češnjak, maslinovo ulje, narezanu ljutu papričicu, sol i papar. Sve dobro izmiješajte, malo ohladite i poslužite uz preprženi kruh, tortilje ili tacose.

Burritos s tunom i avokadom

Sastojci za dvije osobe:

  • žlica maslinova ulja
  • glavica luka
  • crvena paprika
  • tikvica
  • češanj češnjaka
  • tuna u komadu
  • avokado
  • 1/2 pakiranja sjeckanih rajčica
  • sol
  • papar
  • 4 tortilje
  • 100 g naribanog sira

Priprema:

Na zagrijanom ulju popržite nasjeckani luk, dodajte papriku nasjeckanu na kockice i zatim tikvice također narezane na kockice. Protisnite češnjak te dodajte tunu i sjeckanu rajčicu. Posolite i popaprite prema potrebi. Pirjajte miješajući nekoliko minuta. U umak dodajte komade tune.

U drugoj tavi kratko pogrijte tortilje i napunite ih smjesom. Dodajte narezani avokado i pospite naribanim sirom. Tortilje zarolajte i poslužite po želji.

Čokoladni mousse

Sastojci za dvije osobe:

  • zreo avokado
  • 2-3 velike žlice meda (ovisno o ukusu)
  • ¼ šalice kvalitetnog kakaa u prahu

Priprema:

Zreli avokado prepolovite, uklonite košticu iz sredine i žlicom izdubite meso te ga stavite u blender ili sjeckalicu za hranu. Dodajte kakao u prahu i med te miksajte dok ne dobijete svilenkastu kremu. Kušajte ga i po potrebi dodajte još meda ukoliko je potrebno.

Dobivenu smjesu prebacite u zdjelice za serviranje i držite u hladnjaku do posluživanja. Po želji ukrasite svježim sezonskim voćem, malinama, nektarinama ili trešnjama.