Zagrebački restoran Divlja Baranja podijelio je s nama recept za svoj specijalitet Perklet od soma, koji je primjerice idealno jelo za Veliki petak
Da biste složili ukusnog soma s malo pancete i poslužili to s tjesteninom i sirom, ne treba vam puno sastojaka:
- 1 kg soma
- 0,5 dkg luka
- panceta
- slatka crvena mljevena paprika
- ljuta crvena mljevena paprika
Priprema
Ribu očistite, operite i narežite na odreske. Luk sitno nasjeckajte, a pancetu narežite na kockice.
Na ugrijanom ulju popržite pancetu i izvadite je. Na istu masnoću dodajte sjeckani luk, crvenu slatku i ljutu mljevenu papriku, zalijte vodom pa posudu vratite na štednjak.
Po luku rasporedite ribu, zalijte vodom tako da prekrije ribu. Nakon toga dodajte začine po želji te kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta.
Za prilog, tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite. U tavu dodajte svježi sir, a zatim ocijeđenu tjesteninu te slaninu koju smo na početku prepržili. Pospite solju po potrebi, dobro promiješajte i kratko prokuhajte.
Perklet od soma poslužite uz prilog od tjestenine sa sirom.