BEZ GREŠKE

Uz ove savjete cheesecake će svaki put biti prefin

03.10.2014 u 07:48

Bionic
Reading

Koliko puta vam se dogodilo da ste došli do sjajnog recepta za kolač od sira, nabavili sve sastojke, zasukali rukave i bacili se na posao da bi zatim zanos naglo splasnuo u trenutku kad ste ugledali prvu pukotinu na površini torte. Pitate se u čemu ste pogriješili?

Dobar cheesecake zahtijeva prije svega prokušan recept, kvalitetne sastojke i malo strpljenja. No uza sve to, ponekad rezultat ne bude zadovoljavajući. Greške koje radimo kod pripreme te popularne poslastice lako je izbjeći uz nekoliko savjeta.

Temperatura je važna
Držite se uputa i pustite tortu da se dobro ohladi nakon pečenja. Većina recepata zahtijeva da se torta hladi preko noći, što znači da nakon što se ohladila na sobnu temperaturu, u hladnjaku treba provesti minimalno šest sati. Koliko god vam miris tek pečene torte bio primamljiv, nemojte popustiti i narezati je dok je još topla. Uostalom, ohlađenu tortu lakše ćete izvaditi iz kalupa, a imajte na umu da cheesecake najbolji okus ima na sobnoj temperaturi. Prije posluživanja, ostavite je barem pola sata odstoji na sobnoj temperaturi.

Krem sir mora biti mekan
Prije nego što krenete s pripremom cheesecakea, sir izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi dok ne omekša. Ako stavite hladan sir u torzu, velike su šanse da će torta biti prepuna grudica.

Ne brinite se zbog pukotina
Često se događa da se na površini cheesecakea pojave pukotine. To se uglavnom događa uslijed visoke temperature i brzine pečenja, a faktor sreće u ovom slučaju igra veliku ulogu. No dobra je vijest ta da pukotine možete popraviti. Najbezbolnije je rješenje preko ohlađenog cheesecakea nanijeti sloj kiselog vrhnja ili preljev od bobičastog voća.

Prvo ispecite hrskavu koricu
Iako većina recepata ne zahtijeva takav postupak, preporučljivo je ispeći donji sloj kako bismo dobili finu hrskavu koricu. Za to vam ne treba puno vremena, dovoljno je staviti ga na desetak minuta u pećnicu i tek onda staviti na njega kremu od sira.

Miksajte, miksajte, miksajte
Dobar cheesecake jako je kremast, a da biste dobili savršeno kremastu teksturu, morate smjesu dobro izmiksati. Dulje nego što mislite. I nemojte ni pomišljati da prekinete s miksanjem kad se izgube sve grudice. Nastavite dalje sve dok tekstura kreme ne postane jako svilenkasta