MODNI KLASIK

Vječne prugice nose se čitave godine, a i dalje su najpoželjnije na ovom komadu

08.07.2024 u 11:23

Bionic
Reading

Od španjolskog Loewea do francuskog Chanela, renomirani brendovi uz bok popularnim lancima trgovina uličnom modom ponovno su zaintrigirani jednim od najvećih ljetnih klasika

Vertikalne, horizontalne ili dijagonalne... prugice ponovno dominiraju ljetnim stajlinzima, što je jako dobra vijest jer je riječ o trendu koji svi već imamo u svojim ormarima i čija popularnost ne blijedi, usprkos novitetima koji nas dočekuju svake sezone. Ulaganje u komade s prugastim uzorkom stoga je mudra investicija.

Danas gotovo da ne postoji odjevni predmet koji nije zaradio prugasti tretman, no ovaj vječni uzorak i dalje je najpoželjniji upravo na bazičnim komadima kao što je majica kratkih rukava.

  • +3
Prugaste majice Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Sa svojim vodoravnim plavim i bijelim prugama, s razlogom je postala jednim od najlegendarnijih komada koje možete imati u ormaru.

Prvi put zamišljene 1858. godine kao dio službene odore francuske mornarice, prugice su ubrzo osvojile svijet mode.

Među dizajnerskim imenima koji se najviše povezuju s mornarskom estetikom općenito je čuvena Coco Chanel, koja je 10-ih godina prošlog stioljeća ponovno predložila mornarske plavo-bijele prugaste majice u ženstvenoj verziji, učinivši ih klasikom primorske elegancije. U eri 60-ih, glumice i dame iz svjetskog jet seta ponovno su ih prisvojile, poput francuske dive Brigitte Bardot.

Osim legendarne Coco Chanel, po uzorku prugica naveliko je poznat dizajner Jean Paul Gaultier učinivši ga dijelom svog modnog potpisa i simbolom francuske mode.

U dizajnerskim kolekcijama za aktualnu, ali i nadolazeću sezonu, vječne prugice postale su glavnim protagonostim odjevnih kombinacija. U francuskom Chanelu, danas bivša kreativna direktorica brenda Virginie Viard tako se ponovno osvrnula na plavo-bijeli prugasti pulover dajući mu couture štih.

Britanski dizajner Jonathan Anderson, s druge strane, poznat je po svojoj strasti za pretvaranjem običnog u nesvakidašnje, pa je u nadolazećoj kolekciji za španjolski Loewe koristio motiv prugica na skulpturalnoj haljini s grafičkim efektom. Kod Diora, vječni uzorak prugica obavija tijelo u formi vijugavog, poluprozirnog odjevnog komada.