S dolaskom toplijeg vremena zrakom se sve više šire mirisi ukusne hrane s roštilja, a mnogi se i sami žele okušati u ovoj zabavnoj, ali i izazovnoj kulinarskoj vještini. Put do pravog majstora roštilja ne mora biti dug ni mukotrpan, a započinje izborom pravog roštilja, prilagođenog vašim potrebama
Mnogi koji se bace u potragu za idealnim roštiljem zapnu već na dilemi drveni ugljen ili plin. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, a oni koji se zaklinju da nema pravog roštilja bez mirisa dima iznenadili bi se kad bi znali da je najukusniji komad koji je pomilovao njihova nepca možda pečen baš na plinskom roštilju.
Prije nego se bacite na rješavanje ove dileme, valjalo bi razmisliti o prilikama u kojima ćete najčešće koristiti roštilj i o uvjetima u kojima ćete ga koristiti.
Nije isto pripremate li roštilj za četveročlanu obitelj ili poveće društvo, a ako oba ova slučaja dolaze u obzir, kupovina većeg roštilja ne mora nužno biti bolji izbor. Roštiljate li za ekipu dva puta godišnje, obitelj bi mogla biti željna ukusnih zalogaja jer vam se možda neće dati 'upogoniti' ogroman roštilj samo za vas četvero.
Osim toga, prije kupovine biste trebali odrediti kutak u svom dvorištu, na terasi ili balkonu za roštiljanje i razmisliti hoće li to mjesto biti u trajnom vlasništvu vašeg vrućeg ljubimca i ako ne, koliko će biti jednostavno dovući ga tamo od mjesta gdje ga planirate spremati kad ga ne koristite.
Kad dobijete jasniju sliku o tome za što, gdje i kako ćete najčešće koristiti svoj roštilj, razmislite koja bi veličina roštilja zadovoljila vaše potrebe.
Roštilji standardne veličine
Roštilji standardne veličine zadovoljit će potrebe četveročlane obitelji, a općenito su to plinski roštilji s dva plamenika ili roštilji na drveni ugljen s površinom rešetke za pečenje oko 0.3 m2. Ovo su najčešći roštilji i obično su najjeftinija opcija.
Roštilji na drveni ugljen
Kad govorimo o roštiljima na drveni ugljen, u posljednje su vrijeme popularni oni okruglog ložišta. Za razliku od najobičnijih roštilja na drveni ugljen pravokutnog oblika, kod kojih temperaturu pečenja određujemo dizanjem ili spuštanjem rešetke, kod ovih se roštilja temperatura određuje otvaranjem i zatvaranjem dovoda zraka na dnu i na poklopcu roštilja, a opremljeni su i praktičnom posudom za skupljanje pepela koja znatno olakšava čišćenje roštilja. Na poklopcu imaju ugrađen i termometar za lakše praćenje i održavanje temperature pečenja, a primjer ovakvog roštilja je jednostavan i elegantan roštilj na postolju s kotačima kakvog u svojoj ponudi ima Lesnina.
Plinski roštilji
U obzir svakako uzmite i plinske roštilje koji imaju svojih prednosti. Prije svega, nije uvijek jednostavan zadatak zapaliti ugljen i napraviti dobar žar, a da bi dogorio do optimalne temperature za pečenje, ugljenu je potrebno određeno vrijeme. Ako ste neiskusni sa žarom i ambiciozni po pitanju količine hrane koju planirate roštiljati, lako vam se može dogoditi da ručak poslužujete u više slijedova, s pauzama za ponovno loženje ugljena.
S jednostavnim okretanjem regulatora na plinskom roštilju vrlo brzo postići ćete optimalnu temperaturu pečenja, a jedina briga bit će vam ima li u boci dovoljno plina.
Treba napomenuti i kako postoje manji prijenosni roštilji, ali tko je jednom pokušao na njima ispeći roštilj za više od dvije osobe, potrudit će se pronaći mjesta u automobilu i na izlet ponijeti roštilj standardne veličine. Planirate li često aktivnosti u prirodi ili na vikendici gdje ćete koristiti roštilj, dobro odvagnite što vam je praktičnije voziti, a možda i nositi; nešto veći roštilj na drveni ugljen i vreće ugljena ili manji plinski roštilj i veliku, tešku plinsku bocu.
Veliki roštilji
S gore spomenutim roštiljima bez brige na ručak možete pozvati i djeda i baku, ali ako na druženje pozovete i drugog djeda i baku, hrpu prijatelja ili širu rodbinu ne bi bilo loše razmisliti o većim roštiljima, a osobito ako mislite oko roštilja okupljati veći broj ljudi.
Opcija su veći plinski roštilji s tri ili četiri plamenika ili roštilji na drveni ugljen površine za pečenje od 0.3 m2 na više. Često je ovakve veće roštilje na drveni ugljen moguće nadograditi s dodatnim rešetkama, idealnim za pripremu hrane na nižoj temperaturi.
Veliki roštilj na drveni ugljen
Lesnina u svojoj ponudi ima roštilj marke Napoleon, promjera rešetke 57 centimetara, što je sasvim dovoljno da roštiljem počastite veće društvo, a roštilj još uvijek nije toliko velik da ga ne biste mogli ugurati u automobil i u čarima roštilja uživati u prirodi.
Veliki plinski roštilji
U slučaju da roštilj ne mislite vozati okolo, već s društvom planirate uživati u vlastitom dvorištu ili na terasi, veliki plinski roštilji mogli bi biti bolja opcija.
Plinski roštilji Rogue dio su robne marke Napoleon koja nudi kvalitetne roštilje i pribor za pečenje. Iako glavnu ploču za pečenje na najmanjem modelu zagrijavaju samo dva plamenika, ona je nešto veća od onih na roštiljima standardne veličine, a roštilj je opremljen i dodatnom rešetkom za istovremeno pečenje. Sadrži sklopive bočne police koje nude dodatni prostor za pohranu, a koje sklopljene ne zauzimaju prostor kad roštilj ne koristimo. Potpuno zatvoreni ormarić za pohranu u koji stane klasična plinska boca.
Za one ambicioznije Napoleon nudi i model ovog roštilja s dodatnim bočnim plinskim plamenikom ugrađenim u sklopivu policu, na kojemu možete kuhati priloge ili podgrijavati svoje umake tajne recepture s kojima ćete oduševiti svoje goste. Odlična opcija za sve koje žele prednosti plinskog roštilja, uz mogućnost povremenog užitka u hrani s mirisom dima, je poseban uložak za ugljen s kojim ovaj plinski roštilj jednostavno pretvorite u roštilj na ugljen.
Za učestaliju upotrebu i društvo od 8 osoba pogodniji bi ipak bio roštilj površine za roštiljanje 60 x 46 centimetara s tri plamenika i dodatnim bočnim plamenikom.
Vodite računa da veća površina roštiljanja i veći broj plamenika znače i veću potrošnju plina, no treba znati da je na roštiljima Rogue moguće odvojeno paljenje plamenika pa tako i korištenje samo dijela cijelog roštilja, kao i da je uz valovite rešetke od porculaniziranog lijevanog željeza s mogućnošću obostrane upotrebe moguće kupiti i pune rešetke od željeza koje su s jedne strane potpuno glatke, a s druge imaju valovite nabore.
Sad kad smo razjasnili da plinske plamenike možete paliti odvojeno, možda u obzir dolazi i veliki roštilj površine za roštiljanje 73 x 45 cm, s četiri plamenika.
Proizvođač vrhunskih roštilja Napoleon je osmislio i Rogue Special Edition seriju roštilja koji su uz četiri glavna plamenika opremljeni i s bočnim infracrvenim plamenikom i stražnjim infracrvenim plamenikom.
Površina roštiljanja je također 73 x 45 cm, ali roštilj Rogue Special Edition serije također ima veći poklopac od klasične serije Rogue.
Ugradbeni plinski roštilj
Tražite li roštilj za ljetnu ili vrtnu kuhinju, Napoleon ima i ugradbene modele. BILEX605RSIBPSS roštilj ima sve, što vam treba, stražnji infracrveni plamenik, infracrveni SIZZLE ZONE™ (od 0°C - 980°C u 30 sekundi), te tri donja plamenika od nehrđajućeg čelika. U jednoj jedinici, imate mogućnost za 7 načina pečenja. S površinom roštiljanja od 86 x 46 cm i 5 moćnih plamenika, bez ustručavanja na roštilj pozovite i 12 gostiju.
Kamado roštilji
Nadamo se da smo riješili vaše brige i pomogli vam u odabiru idealnog roštilja za vaše potrebe. Sigurni smo da će vam ljubazno osoblje Lesnine razriješiti sve eventualne nedoumice.
Ako imate osjećaj da još uvijek niste pronašli ono što tražite i nikako se ne možete pomiriti s činjenicom da u vašem dvorištu ili terasi jednostavno nema uvjeta za zidani roštilj s krušnom peći, zahvaljujući kojemu ćete uz klasičan roštilj moći uživati i u dimljenom roštilju, pečenoj peradi u komadu, kruhu, pizzi pa čak i jelima ispod peke, dozvolite da vam ukažemo na kamado roštilj.
Razvijen na istočnjačkoj tradiciji i prilagođen zapadnjačkim načinima pripreme hrane sa žarom, kamado roštilj za razliku od klasičnih roštilja nije izrađen od čeličnog lima, nego od keramike. Kad se zagrije, debela stijenka keramike pruža dugotrajnu ujednačenu temperaturu pečenja, a zahvaljujući poroznosti keramike hrana pripremljena na ovom tipu roštilja bit će sočna iznutra i hrskava izvana.
Kamado omogućava korištenje širokog temperaturnog raspona, od 75 do 370 stupnjeva Celzija i više, a zahvaljujući obliku i keramici ušteda utrošenog ugljena je od 25 do 50 posto u odnosu na klasične roštilje. Nedostatak mu je veća masa, ali zahvaljujući dugotrajnom održavanju topline i sustavima koji omogućavaju istovremeno pečenje više hrane, i manji modeli možda će zadovoljiti vaše potrebe. Trebate li ipak veći model, uz njega dolaze i postolje s kotačima, a zbog atraktivnog izgleda lako će se uklopiti u svaki vrt, dvorište, terasu pa čak i balkon.