DOBRO JE ZNATI

Za blistav i njegovan ten i iznad 50: Ovo su znakovi da koža dobro stari

07.07.2024 u 18:29

Bionic
Reading

Svima su dobro poznati znakovi da vaša koža ne stari dobro. Pjege od sunca, duboke bore i suha koža samo su neke stvari na koje treba obratiti pozornost, upozoravaju stručnjaci

Ako ste pušač, mogli biste primijetiti dublje bore i suhu kožu, ukoliko ste tijekom godina izbjegavali zaštitu od sunca, vjerojatno ste iskusili i hiperpigmentaciju.

Proces starenja izgleda različito od osobe do osobe, ali mogu postojati određeni uočljivi signali da ste tijekom života dobro brinuli o svom tijelu. Dermatolog dr. Hadley King kako će određene životne navike kao što su raspored spavanja, rutina vježbanja i stres također pridonijeti starenju vaše kože.

Dermatolozi su otkrili pet znakova da naša koža zapravo dobro stari:

1. Koža brzo zacjeljuje od ozljeda

Kada je riječ o zacjeljivanju rana, to koliko se brzo oporavlja može lako pokazati zdravlje vaše kože i njezino starenje. Ako vaša koža zacijeli od otvorene posjekotine u roku od tjedan ili dva to je dobar znak.

'To znači da vaša prehrana ima dovoljno proteina za pomoć pri zacjeljivanju rana ili da imate zdrav imunološki sustav ili možda dobre gene', objasnila je dermatologinja dr. Lauren Moy. Ako se radi o ozbiljnijoj rani, ona bi trebala zacijeliti u roku od četiri do šest tjedana, prema studiji National Library of Medicine. Kako onda znati da li vaša rana dobro zacjeljuje? Ako ste se posjekli, vaše tijelo prelazi u način oporavka kako bi obnovilo svoju kožnu barijeru, stvarajući krastu. To štiti vašu ranu, dopuštajući koži ispod nje da zacijeli. Znat ćete da je zacijelila kada vaša koža blijedi od ružičaste do bliže tonu vaše kože, a rana će se izravnati i omekšati.

  • +5
Isabelle Huppert i u svojim 70-ima oduševljava mladolikošću. Izvor: Profimedia / Autor: ALIAH ANDERSON / GETTY IMAGES / MICHAEL STEWART / INSTAR IMAGES / KRISTIN CALLAHAN / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Nekoliko je čimbenika koje treba uzeti u obzir kada se radi o zacjeljivanju vaše kože od ozljede, osobito kako starite. Dva posebno su vlažnost kože i prehrana. Wound Care Inc. izvještava da je vlaga izuzetno važna za zacjeljivanje rana. Kada je koža suha, veća je opasnost od kožnih lezija, infekcija i zadebljanja - što će sve spriječiti brzinu zacjeljivanja rana. Kada organizam nije dovoljno opskrbljen hranjivim tvarima za popravak i rast stanica, rana će zacijeliti sporije. Budući da vaše tijelo koristi proteine za izgradnju i obnavljanje kože, visokoproteinska dijeta može pomoći da vaša koža dobro zacijeli. To je nešto što treba imati na umu kako starite, budući da će koži trebati više vremena da zacijeli.

2. Tekstura kože je glatka

Ako je vaša koža većinu vremena glatka, to pokazuje da vaša koža dobro stari. To je najvjerojatnije dokaz manjka oštećenja od sunca, ali i pokazatelj hidratizirane kože. Vjerojatno svatko već ima svoju uhodanu rutinu njege no ako vaša koža izgleda i na dojam je dosljedno dobro hidratizirana, a ne suha ili ne svrbi, to znači da dobro radite hidrataciju nakon tuširanja ili pranja lica. Često onima koji imaju suhu kožu i ljuskave mrlje nedostaje hidratacije, što onemogućuje glatkoću kože. Kada vaša koža nije hidratizirana, prirodna hijaluronska kiselina, glikozaminoglikani i drugi elementi izvanstaničnog matriksa mogu se smanjiti s godinama, čineći kožu manje hidratiziranom i elastičnom.

3. Još uvijek imate volumen u obrazima

Ako vaše lice zadržava svoj volumen ili masnoću kako starite, to je vrlo dobar znak. Postoji niz faktora koji uvelike utječu na volumen lica odnosno punoću obraza. Izlaganje suncu i drugi vanjski čimbenici starenja mogu ubrzati gubitak zdravih elastinskih vlakana u koži, povećavajući opuštenost i smanjujući elastičnost kože. Punoća obraza znak je da su vam kolagen i elastičnost kože u dobrom stanju. Kolagen u našoj koži daje snagu i utječe na strukturu kože.

Dakle, kada lice još uvijek ima punoću možete biti sigurni da vaša koža još ima zdravog kolagena i elastična je. Sve ove komponente doprinose mladolikom izgledu kože i njezinom sporom starenju.

4. Nijansa kože ima minimalnu promjenu boje

Dermatologinja dr. Lauren Moy ističe da ako imate minimalno sunčevih pjega to znači da je tijekom vašeg života izlaganje suncu bilo minimalno i da ste dobro zaštitili svoju kožu. Opće je poznato da sunce jednostavno nije dobro za vašu kožu. Svakodnevno oprezno ponašanje prilikom izlaganja suncu jedna je od najvažnijih stvari koje možemo učiniti kako bismo pomogli našoj koži da dobro stari. Dakle, ako ne koristite zaštitu od sunca dok ste vani, u većem ste riziku od neujednačenog tona kože i promjene boje. 'Većina oštećenja od sunca koja se nakupljaju u našoj koži rezultat su svakodnevnog slučajnog izlaganja suncu', dodala je.

Međutim, ako je vaša koža ujednačena i zapravo nema promjene boje, to je znak da vaša koža stari na idealan i zdrav način. S vremenom, kronično izlaganje suncu može povećati tamne mrlje, crvenilo i žućkastu promjenu boje na koži. Još jedan krivac promjene boje je plavo svjetlo s ekrana vašeg telefona, TV-a i drugih uređaja. Sve više vremena nažalost provodimo pred ekranima i naučili smo kako plavo svjetlo ne samo da može utjecati na naš san i naštetiti našim očima, već može uzrokovati promjenu boje i starenje naše kože. Stoga je važno poduzeti mjere opreza korištenjem posebnih proizvoda koji štite kožu od učinaka plave svjetlosti i drugih stresnih faktora iz okoliša.

5. Nikada niste pušili

Ako ste se tijekom života suzdržavali od pušenja, svojoj ste koži dali priliku da pravilno i zdravo stari. 'Pušenje povećava fine linije i bore te dovodi do suše kože i mnogih drugih komplikacija dublje od kože', objasnila je dr. Moy. Pušenje također može dovesti do dugoročnih učinaka poput neujednačene pigmentacije kože, gubitka elastičnosti i dubokih bora na licu. Neki kratkoročni učinci pušenja mogu uključivati žutilo prstiju i noktiju te promjenu boje zuba, zbog čega možete izgledati starije nego što jeste pa je uobičajeno da koža 40-godišnjeg teškog pušača nalikuje koži 70-godišnjeg nepušača.