Znanstvenici su ponudili još jedan razlog zašto je dobro jesti tamnu čokoladu. Tvrde da ta slastica smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa i preporučuju dnevni unos od 100 grama
Ljubitelji crne čokolade već neko vrijeme znaju da njihova omiljena poslastica pomaže u prevenciji visokog krvnog tlaka i smanjuje rizik od dijabetesa. No, znanstvenici kažu korist mogu imati i oni koji već pate od visokog rizika srčanog i
moždanog udara. Iako redovito konzumiranje čokolade ne pomaže poput lijekova, znanstvenici su utvrdili da tamna čokolada nema nuspojava, ali nudi iznenađujuće visoku stopu koristi za ugrožene pacijente.
U studiji, provedenoj na Sveučilištu u Melbourneu, korišten je matematički model u predviđanju učinaka i koristi dnevne konzumacije tamne čokolade. Desetogodišnje istraživanje provedeno je na više od 2.000 osoba s visokim rizikom od bolesti srca. Svi su testirani patili od metaboličkog sindroma, kombinacije stanja koja uključuje povišeni krvni tlak, pretilost, visoku razinu masnoća u krvi i nemogućnost kontrole razine šećera u krvi, ali nisu imali povijest bolesti srca ili dijabetesa te se nisu liječili medikamentima za krvni tlak.
Dnevna potrošnja 100 grama tamne čokolade može spriječiti 70 nefatalnih i 15 fatalnih kardiovaskularnih incidenata na uzorku od 10.000 osoba, piše u studiji objavljenoj na stranici Bmj.com. Takva procjena sugerira da bi se tamna čokolada mogla smatrati djelotvornom intervencijom. Metoda prevencije nije skupa, a izračunali su da bi stajala oko 250 kuna godišnje po glavi stanovnika. Ta bi svota mogla pokriti oglašavanje i mogućnost subvencioniranja tamne čokolade za osobe slabijeg imovinskog stanja.
Ipak, zaštitne učinke ima samo tamna čokolade koja sadrži barem 60 do 70 posto kakaa. Mliječna ili bijela čokolada ne osiguravaju istu korist. Tamna je čokolada bogata flavonoidima za koje je poznato da imaju učinak zaštite srca. Protivnici ove teorije kažu da visokokalorični sadržaj čokolade neutralizira njezine prednosti. Prethodna su istraživanja pokazala da tamna čokolada smanjuje krvni tlak i poboljšava osjetljivost na inzulin te smanjuje rizik od dijabetesa, prenosi Mail Online