Kada liječnici kažu da treba izbjegavati začinjenu hranu, obično misle na tradicionalne začine poput papra i soli. Začinske trave, pak, u pravilu su ljekovite te ih uz kuhare preporučuju i liječnici. Čak i jaki, ljuti začini, koji nisu dio naše tradicije (čili, kurkuma, curry…) imaju ljekovita svojstva pa ih, barem povremeno, treba dodati prehrani
Većina začina i začinskih trava zdrava je, nekalorična i ljekovita. Ako ste na dijeti i žalite se na jednoličnu ili neukusnu hranu, istražite začine. Dok nije bilo znanstvenih spoznaja o kemijskom sastavu začina, ljudi su ih intuitivno koristili na prave načine i u pravim kombinacijama: u teško probavljivu hranu dodavali su trave koje pospješuju probavu, zimi koristili začine koji griju, a ljeti one koji ubijaju mikrobe.
Posljednjih godina kod nas se mogu nabaviti začini iz skoro svih krajeva svijeta pa nije loše znati ponešto o njihovoj ljekovitosti i načinu upotrebe.
Anis se zbog zvjezdastog oblika najčešće koristi u doba Božića, što je i zdravstveno opravdano jer grije organizam. Pomaže kod nadutosti nakon blagdanskog prejedanja, dezinficira i umiruje želudac, regulira probavu, spriječava grčeve, smiruje kašalj, pomaže protiv prehlade i pospješuje san.
Bosiljak je tipični mediteranski začin, koji se najčešće dodaje ribi, janjetini, salatama, preljevima, juhama i umacima. Posebno dobro slaže se s rajčicom. Pomaže u borbi protiv prehlade.
Cimet dokazano štiti od dijabetesa i srčanih bolesti te regulira krvni tlak. Služi kao sedativ i analgetik, opušta napete i bolne mišiće, a u kombinaciji s đumbirom služi za grijanje organizma i protiv prehlade. Već pola žličice cimeta dnevno efikasan je lijek za sniženje kolesterola i glukoze u krvi. Dobro se slaže sa svinjetinom, tikvicama, bundevama i slasticama.
Curry se najčešće dodaje pirjanom povrću i mesu, posebno piletini, riži, tikvicama, majonezama i drugim umacima za salate i sendviče. Štiti mozak i spriječava nastanak Alzheimerove bolesti.
Češnjak je od davnina poznat kao prirodni antibiotik, snizuje kolesterol i poboljšava zdravlje srca i krvnih žila. Najbolje se slaže s peradi, juhama, ribom, salatama, povrćem i tjesteninom.
Čili se po upotrebi u svijetu nalazi na drugom mjestu, odmah nakon soli. Vrlo ljut začin, koji se u malim količinama dodaje varivima, pečenom krumpiru i mesu. Olakšava bolove i napetost u zglobovima te suzbija visoki tlak, kolesterol, depresiju i probavne smetnje. Općenito, istraživanja su pokazala da, pored čili paprika, i svi drugi ljuti začini smanjuju učestalost raka, plućnih i srčanih bolesti (posebno infarkta).
Dragoljub ili kapuciner poznata je ukrasna biljka lijepih cvjetova živih boja. Ugodnog je i blago paprenog okusa. Čisti krv, uništava zarazne bakterije i klice te jača imunitet. Najbolje je listove pripremiti kao klasičnu salatu jer sadrže veliku količinu C vitamina neotpornog na toplinu.
Čubar ublažava grčeve i odlično je sredstvo protiv crijevnih glista. Stavlja se u juhe od mahuna, graha i leće, a pomiješan s majčinom dušicom može se upotrijebiti za kiseli kupus, gljive i krumpir.
Đumbir je učinkovit u liječenju mučnine, povraćanja, trbuhobolje i zubobolje te reumatskih bolesti. Ubrzava zacjeljivanje rana i pomaže u jačanju srca. Ljutkastog je okusa i dodaje se većini azijskih jela. Kako đumbir i kurkuma sadrže isti žuti pigment, koriste se i u slične ljekovite svrhe.
Kadulja regulira znojenje, pomaže kod neredovitih menstruacija, navala vrućine, upale grkljana i grlobolje. Zaustavlja laktaciju, pročišćava i osvježava grlo. Najbolja je u juhama, složencima i jelima iz pećnice te preljevima.
Kim je jedan od najstarijih kultiviranih začina, a najbolji je uz mahunarke i pirjana jela. Liječi bolesti probavnog trakta, kašalj, akne i ublažava bol.
Klinčići ublažavaju respiratorne i probavne smetnje, a u Kini se upotrebljava za liječenje atletskog stopala, gljivičnih infekcija, proljeva i kile. Idu uz slatka jela te se dodaju kuhanom vinu i punču.
Komorač ide uz svinjetinu, bundeve, repu, umake, plodove mora i ribu. Najpoznatiji je kao lijek protiv nadutosti i vjetrova, posebno u male djece.
Kopar također smiruje vjetrove. Najčešće se stavlja u preljeve, umake i juhe.
Korijander pomaže kod infekcija mokraćnog mjehura. Salatama, juhama i pirjanom povrću daje poseban okus.
Kurkuma je glavni sastojak bliskoistočne, indijske i južnoazijske kuhinje, usporava napredovanje određenih neurodegenerativnih bolesti, posebno Alzheimerove. Jak je antioksidans pa je stoga učinkovit u borbi protiv raka. Prirodni je antibiotik koji pomaže osnažiti probavu i poboljšati crijevnu floru. Pomaže kod jetrenih problema i povišenog kolesterola, a preporučuje se i u liječenju nekih kožnih oboljenja kao što su psorijaza i atletsko stopalo. U velikim količinama može uzrokovati probavne smetnje.
Majčina dušica vrlo je korisna za želudac i pluća. Smiruje i ublažava grčeve i kašalj, rastvara sluz i djeluje antiseptički te neutralizira masnoću. Jelima daje pikantan okus, a najčešće se dodaje nadjevenom povrću, krumpiru, složencima, salatama, juhama i umacima od povrća.
Matičnjak je ljekovit za srce, dobro djeluje protiv nadutosti i crijevnih grčeva, proljeva i želučanih smetnji, bronhijalnog katara, migrena i premorenosti. Limunasto-gorke je arome, pa odlično ide uz salate, biljne umake i jela od gljiva.
Metvica ili menta podiže raspoloženje te poboljšava pamćenje i koncentraciju. Ima blago umirujuće djelovanje te pomaže protiv kašlja, grlobolje i prehlade, kao i problema s probavom. Najčešće se dodaje jelima od mesa i povrća te desertima i osvježavajućim napitcima.
Peršin je lagani diuretik i osvježivač daha, pomaže i kod infekcija mokraćnog mjehura. Dobro ide uz ribu, piletinu, povrće, krumpir, tjesteninu, rižu, žitarice, juhe, salate... gotovo da i nema slanog jela kojemu se ne može dodati.
Ružmarin sadrži puno vitamina C, služi kao zamjena za aspirin, smiruje živčani sustav, jača probavu i liječi niski krvni tlak. Može se koristiti u gotovo svim mediteranskim jelima. U većim količinama može biti otrovan, izazvati proljev i nadražaj bubrega, a nikako se ne preporučuje trudnicama jer može izazvati pobačaj.
Sezam je odličan uz salate, kruh i rižu, a umjesto čiste soli u hranu je dobro dodati tzv. gomashio - mješavinu soli i sjemenki sezama kratko prženih na suhoj tavici.
Vlasac svako jelo obilato obogaćuje vitaminima, ali gubi vrijednost kuhanjem i sušenjem. Izvrstan je začin za salate, romulade, namaze od sira, guste juhe, krumpir i ciklu.