Otprije je poznato kako su jaja vrlo zdrav obrok, a novo istraživanje donosi još jednu zanimljivost. Tako se pokazalo da bjelanjci snižavaju krvni tlak u jednakoj mjeri i s istom učinkovitošću kao i lijekovi
Doktor Zhipeng Yu, koji je predvodio istraživanje na kineskom Sveučilištu Jilin, zaključio je kako bjelanjci u jednakoj mjeri snižavaju krvni tlak kao i lijek Captopril.
'Naše istraživanje sugerira kako postoji još jedan razlog zašto jaje možemo zvati doista nevjerojatnim. U laboratoriju smo otkrili dokaze kako supstanca u bjelanjku jajeta, točnije peptid, koji je jedan od građevnih komponenti proteina, smanjuje krvni tlak u jednakoj mjeri kao i manja doza lijeka za krvni tlak, Captopril', kaže doktor Yu.
Doktor Yu i njegovi suradnici proučavali su peptid u bjelanjku koji se zove RVPSL i koji ima snažnu sposobnost inhibiranja ili blokiraja djelovanja ACE-a, supstance proizvedene u tijelu koja podiže krvni tlak, piše Daily Mail
Rezultati istraživanja prezentirani su na Nacionalnom sastanku i izlaganju američkog kemičarskog društva (ACS) u New Orleansu.
Doktor Yu kaže kako vjeruje da peptidi u bjelanjku, bilo u jajetu ili kao dodatak, mogu postati vrlo korisni kao dodaci lijekovima za visoki krvni tlak.
Prošloga mjeseca znanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju otkrili su kako je upravo proteinima bogat doručak od jaja najbolji način za kontrolu apetita i zaustavljanja želje za hranom kasno navečer.