NAPORAN POSAO

Zašto žene teže napreduju kad im je šef muškarac?

27.02.2014 u 10:45

Bionic
Reading

I najnovije istraživanje pokazuje da se žene u svojim poslovnim pothvatima još uvijek suočavaju s mnogim predrasudama

Jeste li zaposlena žena koja nikako da dobije povišicu? Jeste li frustrirani zato što vas zasluženo promaknuće na poslu već dugo zaobilazi? Ako vam je šef muškarac, postoji mogućnost da vam karijera stagnira ne zbog vaše sposobnosti, nego zbog privatnog života vašeg šefa.

Nema veze koliko se ubijate od posla i koliko novca donosite tvrtki, napredak se ne događa. A zašto? Kako pokazuje najnovije istraživanje, najvjerojatnije zato što vas vaš šef gleda kroz prizmu svojih bliskih veza sa ženama – najčešće kćeri, supruge ili majke.

Primjerice, ako vaš šef ima suprugu koja ne radi i bavi se isključivo kućanskim poslovima, promatrat će vas kroz tu prizmu. I zato, neovisno o tomu što radite, nećete moći napredovati dok on o tome odlučuje.

Stručnjaci ne mogu do kraja objasniti zašto se to događa, ali vjeruju da muškarci jednostavno svrstavaju žene u određene 'ladice' prema modelima koje već imaju u svojemu životu i koje dobro poznaju. Smatra se da se u tome krije i dobar dio razloga zašto su žene još uvijek manje plaćene od muškaraca.