Tanke, uvijene vrpce od tijesta, pržene u ulju i posipane šećerom u prahu u našim krajevima poznate su kao kroštule. Ova se poslastica tradicionalno priprema diljem Hrvatske. Bračani ih pripremaju s dodatkom octa, Istrijani s bijelim vinom, Hvarani pak s rakijom, a mi vam donosimo verziju sa sokom naranče
Kroštule su se originalno proširile iz Italije u hrvatske regije Dalmaciju, Kvarner i Istru te Francusku, Poljsku, Grčku i ostatak svijeta. Sastojci se nisu bitnije mijenjali, no u svakoj kuhinji dobile su svoj pečat zahvaljujući uvođenju sastojka specifičnih za to podneblje. Recept koji smo danas odlučili podijeliti s vama sastoji se od brašna, jaja i maslaca s dodatkom prstohvata soli i soka naranče koji kroštulama daje poseban okus.
Sastojci
- 400 - 450 g brašna
- 2 jaja
- sok od 2 naranče
- 50 g maslaca
- prstohvat soli
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
1. Brašno prosijte u zdjelu. Napravite udubljenje žlicom pa dodajte prethodno istučena jaja sa soli.
2. Iscijedite naranče te ih prelijte kroz sitno cjedilo kako bi uklonili pulpu pa sok dodajte u zdjelu s brašnom i jajima.
3. Izmiješajte žlicom i po potrebi dodajte još brašna. Nastavite mijesiti tijesto rukom dok ne postane glatko. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu ploču te nekoliko minuta mijesite. Oblikujte ga u kuglu, poklopite zdjelom i pustite da odstoji tako sat vremena.
4. Tijesto prerežite na tri jednaka dijela pa oblikujte manje kugle. Svaku razvaljajte na tanko (u obliku kvadrata) pa tijesto izrežite na trake debljine cca. 3 centimetara. Trake lagano zavrnite i poredajte na pladanj ili tanjur obložen papirom za pečenje.
5. U tavi zagrijte ulje pa pržite kroštule na srednjoj vatri nekoliko minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju.
6. Kroštule posipajte šećerom u prahu.
U slast!