Zbog posebnog okusa, ali i mirisa tijekom kuhanja cvjetaču mnogi zaobilaze u širokom luku, sve dok ju ne probaju zapečenu u pećnici s dva sastojka koji ovo klasično povrće pretvaraju u savršenu poslasticu
Cvjetača je dobar izbor namirnice tijekom zime jer nemamo prevelik izbor. Obiluje vitaminom C, niskokalorična je, ali i puna vlakana. Poput ostalog povrća iz porodice kupusnjača, bogata je antioksidanatima, i pomaže u jačanju imuniteta jer povećava sposobnost jetara da izbace toksine iz tijela. Ako ste među onima koji ju izbjegavaju zbog okusa i mirisa, probajte ju zapeći u pećnici uz panko mrvice i naribani parmezan. Panko mrvice komadima cvjetače dat će posebnu hrskavost, a rastopljeni paremzan bogatiji okus. Ovaj je recept opisala Ina Garten u svojoj kuharici upravo za one koji inače nisu ljubitelji cvjetače.
Sastojci:
1 glavica cvjetače
¼ šalice maslinovog ulja
Košer sol
Pola šalice panko mrvica
Pola šalice naribanog parmezana
Priprema:
Pećnicu je potrebno zagrijati na 220 stupnjeva celzijevih. Cvjetaču očistite od listova, dobro operite i zatim oštrim nožem narežite na kriške i ne brinite što se lome na komadiće. Razmjestite cvjetaču na papir za pečenje i prelijte s oko tri velike žlice maslinovog ulja te malo zasolite i popaprite. Zapecite na 15 minuta u pećnici. Nakon petnaestak minuta izvadite cvjetaču i premažite panko mrvicama umočenim u malo maslinova ulja. Sada vratite u pećnicu na još jedno deset do petnaest minuta dok ne dobiju lijepu zapečenu boju i minutu do dvije prije kraja pospite parmezanom.