Bez obzira na to jesu li s čokoladom, voćem ili možda u nekoj slanoj verziji, muffini su najbolji kada ih napravimo kod kuće
Kišni dani stvoreni su za pečenje slatkih i slanih delicija, a muffini su odlični i idući dan pa će biti idealni za odmor uz jutarnju kavu. Također mogu biti izvrsni za doručak, posebno ako ste radili slanu varijantu.
Ako vam se čini da bi muffini koje radite mogli biti ukusniji, provjerite radite li slučajno koju od manjih pogrešaka u pripremi, a mnogo znače.
Previše ste miksali maslac
Muffini trebaju biti pahuljasti i lagani, a kako ste izradili maslac ima velike veze s tim. Upravo zato maslac miješajte što manje. Kada ga previše izmiješate, gubi zračne jastučiće koji se nalaze pa zato muffin neće biti pahuljast. Dovoljno je da prestanete miješati čim se suhi i mokri sastojci povežu.
Teško vađenje iz papirnatih čašica
Da biste muffin lakše izvadili iz čašica obavezno ih namažite maslacem pa će papir lakše guliti, a ukusni zalogaj ostat će u komadu. Također, ne smijete ih previše napuniti smjesom jer se neće lijepo dignuti. Ako stavite smjesu do vrha čašice, veća je vjerojatnost da će se muffin preliti preko. Zato je dovoljno staviti smjesu do tri četvrtine visine čašice.
A što kad ostanu sirovi ili su se zapekli?
Svakako se trebate držati uputa za vrijeme pečenja muffina kako stoji u receptu, ali uzmite u obzir to da je svaka pećnica drugačija i trebat će vam nekoliko puta da znate koliko točno treba vremena da budu savršeno pečeni. Dok ne dođete do toga, pred kraj pečenja ubodite muffin čačkalicom. Ako na njoj nema smjese, znači da je gotov. To je staro pravilo koje se inače koristi za provjeru biskvita kod pečenja.
Uvijek ih ostavite da se prethodno ohlade
Ovo se smatra pogreškom jer vrući lim i dalje peče muffine iako ste ga izvadili iz pećnice. Stoga ih probajte izvaditi iz kalupa čim se barem malo ohladi, nakon nekoliko minuta.